El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, instants previs a la roda de premsa d'aquest dimecres. (Foto: A. S.)
Sector públic

El Servei d'Ocupació arriba als 1.134 inscrits

El programa de contractacions impulsat pel Govern ha suposat fins al moment un cost d'1,2 milions d'euros

Andorra la Vella.- Segons ha explicat aquest dimecres el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, fins a aquest dimecres, el Servei d'Ocupació registra un total de 1.134 persones que es troben en recerca de feina i 711 que estan en procés de buscar-ne una millor. Un total de 186 persones ja s'ha beneficiat del programa de contractació impulsat des del sector públic, de les quals 172 han estat contractades pel Govern i l'administració de Justícia, i 14 han començat a treballar en entitats parapúbliques. Així, Gallardo ha explicat que d'aquestes 186 persones, "23 han abandonat el programa durant aquests mesos perquè han trobat feina al sector privat" i, fins a la data, ha suposat un cost per l'executiu que ascendeix fins a 1.250.000 euros.

Un dels acords presos durant la reunió de ministres celebrada aquest dimecres ha estat el de modificar el decret que regula el programa permetent allargar la contractació de persones fins al pròxim 30 de juny del 2021. Aquesta modificació representa una pròrroga de sis mesos, ja que inicialment estava previst que finalitzés el 31 de desembre d'aquest any.

D'altra banda, Gallardo també ha indicat que, fins al moment, s'ha rebut un total de 283 sol·licituds referents a ajuts al pagament del lloguer per tots aquells propietaris de bars, restaurants i establiments d'oci nocturn. Del total de sol·licituds, 114 s'han tramitat correctament i ja s'ha procedit a efectuar el pagament. Si es fa un desglòs, el 84% (96 locals) entren dins de la categoria de rebre un ajut corresponent al 25% del preu del lloguer, el que representa un import de 82.394 euros; un 10% (11 locals) han rebut una compensació relativa al 50%, suposant un cost pel Govern d'11.612 euros, i al 6% restant (7 locals) se'ls ha compensat amb un 75% de la quota mensual, xifra que representa una despesa de 8.201 euros. Així, el Govern ha efectuat el pagament de 102.208 euros fins al 30 de novembre en aquesta matèria.

Campanya de consum intern

El ministeri d'Economia, juntament amb Andorra Turisme, ha presentat una nova campanya de consum intern que començarà aquest divendres i que s'allargarà fins al 5 de gener. L'acció serà similar a la campanya que ja es va llançar durant el mes de juny passat per incentivar el consum local durant el període estival. Segons ha explicat Gallardo, "l'objectiu continua sent potenciar i incentivar el consum intern i la compra local", i estarà destinat, principalment, a la societat andorrana, malgrat que es podrà estendre a ciutadans de fora si s'aconsegueix restablir la mobilitat amb els països veïns.

El concepte de la campanya continuarà buscant "apel·lar a la consciència de la societat" i generar un sentiment d'agermanament amb les famílies que hi ha al darrere de cada empresa. Els grafismes de la iniciativa s'han intentat vincular a la campanya de Nadal, sota la crida 'Regala't Andorra', que també busca donar continuïtat al concepte #JuntsSomGrans, promogut des de fa unes setmanes.

El desenvolupament de la campanya tindrà incidència sobre diferents categories: el retail, la restauració, l'oci, la cultura i el benestar (relacionat amb el 'wellness'). D'aquesta manera, la campanya serà visible a través dels mitjans de comunicació, les xarxes socials i també es col·locaran cartells per promocionar-la a totes les parròquies.

L'acció suposa un cost de 45.000 euros, dels quals 21.000 els sufragarà el ministeri d'Economia i, la resta, se'n farà càrrec el departament de Turisme.

Reglament d'emmagatzematge, subministrament i ús d'hidrocarburs

D'altra banda, Gallardo ha informat de la modificació del reglament que regula l'emmagatzematge, subministrament i ús dels hidrocarburs. Segons ha explicat, l'objectiu és plantejar un nou text que sigui més fàcil de consultar, flexibilitzar els requisits legals per facilitar la declaració i l'adaptació de les instal·lacions existents i millorar i corregir el text reglamentari. Així, amb aquesta modificació s'aconsegueix que el text s'adapti a les demandes del sector i a les noves tecnologies, sense renunciar als estàndards de qualitat i mediambientals.

Els canvis introduïts al reglament són de caràcter tècnic en relació amb els requisits de la boca de càrrega, del venteig, de les instal·lacions existents, del refibrat i del manteniment de les instal·lacions preparades per guardar i distribuir hidrocarburs. A tall d'exemple, es preveu que els dipòsits soterrats i aeris exteriors siguin de doble capa l'any 2030.

En relació amb el manteniment de la instal·lació, el nou reglament estipula que la prova d'estanquitat d'un dipòsit ha de fer-se obligatòriament amb el dipòsit net i buit. A més, s'ha acordat que cada 5 anys, s'ha de verificar la quantitat d'aigua i fang de l'interior del dipòsit, que no pot superar els 10 centímetres.

Programa estadístic del 2021

Per últim, el titular d'Economia ha posat en relleu que el consell de ministres també ha aprovat el decret que regula el programa estadístic per l'any 2021, que té per objecte l'establiment i la descripció de les activitats del departament d'Estadística que s'han de dur a terme al llarg del pròxim any.

D'aquesta manera, continua el Pla d'estadística 2018-2021 a través de quatre programes anuals successius. A més, el text estableix el contingut de totes les estadístiques que cal executar, especifica el seguiment del seu grau d'execució, i regula la col·laboració entre les institucions i òrgans del sistema estadístic del Principat.

El programa estadístic 2021 recull un total de 199 activitats, on destaquen, per exemple, l'esperança de vida i salut de la població, l'estadística d'accidents o la de voluntariat. Entrant al detall, el programa contempla l'execució de 89 estadístiques demogràfiques i socials, 62 econòmiques, 32 sobre el medi ambient, 7 sobre aspectes metodològics i 21 relacionades amb qüestions estratègiques.