El ministre de Finances, Eric Jover, aquest dimecres en la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

Entra en vigor l'impost sobre els habitatges buits

Els prooeitaris hauran d'inscriure'¡ls entre els mesos de gener i febrer al registre

Andorra la Vella.- Els propietaris de pisos que durant els darrers dos anys hagin estat buits els hauran d'inscriure en el registre corresponent entre els mesos de gener i febrer de l'any que ve, ja que l'impost sobre els immobles buits meritarà a partir del 31 de desembre de l'any que ve. Així ho estableix el reglament que el Govern ha aprovat aquest dimecres i que desenvolupa aquest impost.

Tal com ha comentat el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, l'objectiu d'aquest impost, que deriva de la llei de mesures urgents relatives a l'arrendament d'habitatges del 2019, "és que es puguin alliberar habitatges i es puguin posar al mercat de lloguer. Jover ha admès que evidentment la solució que s'aportarà amb aquesta mesura "no serà la panacea" però serà una més per "atenuar" la situació actual de manca d'oferta d'habitatges de lloguer a un preu raonable.

Així, a partir de l'1 de gener els propietaris d'habitatges que en els darrers dos anys hagin estat buits (o aquells que a partir d'aquella data ho estiguin) hauran d'inscriure's al registre i hauran de satisfer un gravamen de 5,5 euros per metre quadrat. Tal com s'ha esmentat l'impost es meritarà a 31 de desembre de cada any i es liquidarà al mes de març de l'any següent. Pel que fa a la liquidació, s'ha establert que sigui per domiciliació bancària.

Hi ha una sèrie d'excepcions per al pagament d'aquest impost com són justificar que es tracta d'una segona o tercera residència; que sigui el domicili fiscal o social d'una societat o que el propietari demostri que està fent un "esforç actiu" per vendre aquest habitatge. Jover ha manifestat que l'administració aplicarà un seguit d'elements per evitar la "picaresca".