Els ministres portaveu i de Presidència, Economia i Empresa, Eric Jover i Jordi Gallardo, durant la roda de premsa. (Foto: SFG)
Sector públic

Tot a punt per sol·licitar ERTOs per a l'any vinent

Les empreses de l'esquí també es podran acollir a les mesures laborals

Andorra la Vella.- El darrer consell de ministres de l'any ha aprovat el decret relacionat amb la darrera de les lleis òmnibus que entrarà en vigor el proper 1 de gener, i que permet que les empreses que tinguin treballadors assalariats en suspensió de contracte laboral o reducció de jornada laboral puguin tornar a sol·licitar la mateixa mesura perquè es faci efectiva per a l'any vinent. “Així ho deixem tot preparat per poder donar resposta a partir del dia 1 a totes les empreses que requereixin poder situar els seus treballadors en aquesta casuística”, ha explicat aquest dimecres el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

El decret preveu la possibilitat d'acollir-se a una suspensió del contracte laboral al personal vinculat a pubs, discoteques i sales de jocs i màquines recreatives, que no caldrà que justifiquin una davallada en el negoci perquè són les que entren en el grup d'activitats suspeses obligatòriament pel decret de Govern. Pel què fa a les empreses que entren en alguna de les dues casuístiques, hi ha les “d'activitats limitades per les mesures dictades” i el decret estableix que són bars i cafeteries, restaurants i establiments de menjar, transport urbà de passatgers i balnearis i activitats termals. Finalment, la resta d'activitats que no estan incloses en cap de les anteriors es consideren com a activitats econòmiques que pertanyen a sectors econòmics específics.

El Govern i l'empresa assumeixen el salari del treballador de manera corresponsable, un 25% l'empresa i el 75% restant el Govern. Els treballadors per compte propi podran rebre una prestació mínima garantida si la seva activitat principal ha estat suspesa pel decret, o si justifiquen una davallada significativa de la xifra de negoci igual o superior al 50% durant els tres mesos anteriors o entre el 30% i el 50% durant els 12 mesos anteriors, sempre que es justifiqui perill per a la viabilitat de l'empresa.

En matèria d'arrendaments, per als negocis tancats obligatòriament per decret, el preu del lloguer queda reduït en un 75% mentre estigui vigent la suspensió de l'activitat. Els negocis amb una davallada significativa poden flexibilitzar el preu del lloguer com a màxim fins al 31 de març: amb una carència sobre l'import total de les rendes o amb una reducció del mateix import.

De la mateixa manera, els treballadors afectats per una suspensió o reducció, i també els que han estat acomiadats i perceben una ajuda per desocupació, tenen dret a una reducció del 10% del lloguer, del 20% del lloguer quan són famílies monoparentals i també del 20% quan són treballadors per compte propi.

Excepció amb l'esquí

Finalment, el decret aprovat aquest dimecres per l'executiu també estipula que, excepcionalment, les empreses que tinguin com a activitat principal l'esquí, és a dir, tant les estacions com les botigues de lloguer de material, puguin posar en suspensió temporal dels contractes o en reducció de la jornada laboral els seus assalariats que hagin estat donats d'alta a la CASS amb posterioritat al 30 de setembre del 2020, sempre que els contractes de treball siguin per temporada i no tinguin una durada superior als cinc mesos.

El decret es publica aquest dijous però tindrà vigència a partir de divendres, 1 de gener. Les sol·licituds per a aquestes casuístiques, tant de suspensió de contracte com de reducció de jornada, es poden fer des d'aquest mateix dijous.

Validat el pagament dels ajuts al lloguer per a 148 empreses

En la mateixa roda premsa posterior al consell de ministres, el ministre de Presidència ha explicat que el Govern ha validat el pagament de 148 ajuts al lloguer per a empreses dels sectors més afectats per les mesures de contenció establertes pel mateix executiu. D'aquest nombre, ja s'ha efectuat el pagament del 75% i estan en procés el 25% restant. Es tracta d'ajudes directes als sectors de l'oci nocturn, agències de viatges, parcs infantils d'interior i bars i cafeteries. L'import per aquests 148 ajuts és de gairebé 144.000 euros. Gallardo ha afegit que resten 148 sol·licituds en procés de revisió i pendents de verificar.