Una imatge d'arxiu d'uns grans magatzems. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Més vendes a les grans superfícies a l'octubre

Augmenta especialment l'alimentació

Andorra la Vella.- L’índex general de vendes de les grans superfícies comercials va augmentar un 2,5% a l’octubre respecte al mateix mes de l’any anterior. Si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i la resta, l’índex de la categoria alimentació creix un 11,6% en comparació amb el període homòleg de l’any 2019. En canvi, l’índex de la categoria resta de productes, cau el 5,9% respecte de la mateixa referència.

En relació amb les economies de l’entorn, la variació anual de l’índex general mesurada a l’octubre se situa per sota de la xifra d’Espanya i França, on és del 2,9% i el 2,8%, respectivament.

Pel que fa a les variacions intermensuals, l’índex general corresponent a l’octubre experimenta un augment del +5,9% respecte al setembre del 2020, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari, tal com destaquen des del departament d'Estadística del Govern.

Pel que fa a l’índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l’efecte dels preus, a l’octubre  es dona un augment de l'1,2% respecte a l’octubre de l’any anterior. Pel que fa a l’índex de la categoria alimentació, augmenta el 9%, mentre que l’índex relatiu a la resta de productes cau el 6,5% respecte al mateix període de l’any anterior. Per tant, la dinàmica dels índexs a preus constants segueix la mateixa tendència de la dels preus corrents. D’altra banda, la magnitud dels índexs respecte de la mesura a preus corrents disminueix per l’efecte dels preus.

Pel que fa a l'índex d'ocupació, cal destacar que el de les grans superfícies del comerç al detall disminueix el 0,5% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, mentre que representa un augment del 0,2% respecte a la dada que es va registrar al mes de setembre.
Des d'Estadística assenyalen que s’ha de tenir en compte que des del mes de juliol ja no hi ha cap persona dels establiments enquestats que estigui acollida a una situació d’ERTO.

Un 63,9% de les persones ocupades en les grans superfícies eren dones i el 36,1% restant, homes, distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si comparem les dades amb el mateix període de l’any anterior, podem veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d’establiments creix el 0,7% a l’octubre. D’altra banda, la proporció d’homes ocupats en les grans superfícies cau l'1,2% aquest mateix mes.

I quant a la jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials es distribueix entre el 92,9%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 7,1% restant dels ocupats, que gaudeix d’una jornada laboral a temps parcial. En aquest sentit, destaca que des del mes de juliol, tots els establiments han tornat a reestructurar la jornada laboral habitual, la qual cosa ha permès recuperar l’estabilitat dels mesos anteriors.