La Cambra aposta per la 'Finestreta Vexcan'
A l'Alça

La Cambra de Comerç insisteix en el model Vexcan per agilitzar els tràmits duaners

El sistema europeu, dissenyat per a les illes Canàries, es basa en la presentació d'un sol document per fer la declaració

Amb l’objectiu d’obrir noves línies de negoci per a les empreses del país i reactivar l’economia, fa temps que la Cambra treballa per impulsar el comerç en línia. Un dels seus projectes més interessants aposta per simplificar i digitalitzar tots els processos duaners a través de la creació d'un model similar a la 'Ventanilla Vexcan'. Aquest sistema europeu, inventat a les illes Canàries, es basa en la 'finestreta única', en la qual un sol document serveix per fer la declaració duanera. Tal com ha defensat la directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, al programa 'A l'alça', "és un sistema homologat a Europa i permet que la factura comercial serveixi com element d’intercanvi de declaració duanera", però ha matisat que "és per determinats valors, no per importacions de milions d’euros, seria per moviments petits però amb un tràfic important amb l'objectiu que es puguin simplificar".

Aquest pas endavant permetria que l’economia del país fos més àgil i competitiva, alhora que desenvoluparia la compra-venda de productes per Internet. El foment de l’'e-commerce' promouria l’activitat de les empreses andorranes a l’estranger i fomentaria la seva internacionalització. "Com a país tercer, al no estar dins la Unió Europea, tenim tota una sèrie de declaracions afegides que amb lliure circulació dins la UE no tindríem. Tot això alenteix el nostre comerç electrònic, que avui en dia ha de ser molt ràpid; la gent vol que en 24 hores pugui tenir les coses que ha comprat a casa seva, i per tant, l’agilització duanera és molt important", ha explicat Escaler durant el programa.

L’aplicació d’aquest sistema eliminaria el requeriment per a les empreses d’instal·lar-se fora del país per poder vendre per internet; ajudaria a controlar la competència il·legal, que deriva en l’impagament d’impostos, i contribuiria a posar ordre a la situació actual del comerç andorrà. En aquest sentit, la directora de la Cambra també ha posat de manifest la necessitat d'utilitzar la factura electrònica. "Tenir un model general, que faci servir l’administració, ajudaria que s’utilitzés entre les mateixes empreses dins el país. Tramitacions entre empreses i la duana, entre la ciutadania, les empreses i l’administració general... tot plegat hauria de ser en línia perquè aquest canvi és el futur i l'hem d'aplicar el més aviat possible", ha conclós.

La proposta està en mans del Govern, que serà l’encarregat d’estudiar i decidir si el model Vexcan es podria aplicar al Principat, i fer ara més que mai una aposta decidida per agilitzar l’economia del país.