"Hem normalitzat que es treballi amb producte d’Andorra"
A l'Alça

'Hem normalitzat que es treballi amb producte d’Andorra'

El sector de la restauració reflexiona sobre el model gastronòmic que vol vendre a l'exterior

La manca de turistes aquests mesos ha permès a molts restauradors fer un parèntesi per reflexionar sobre el model culinari que es vol promocionar des d'Andorra, un cop se superi la pandèmia. Un d'aquests cuiners és el conseller d'Andorra la Vella, Miquel Canturri, que fa més de deu anys manté viu el foc del restaurant Minim's.

El programa 'A l'alça' l'ha acompanyat durant una jornada culinària on Canturri ha assegurat que, malgrat la gastronomia no és "el motiu número 1 dels turistes per venir al país, s'han aconseguit fites com l'èxit de les bordes". En aquest sentit, el restaurador creu que el sector ha "normalitzat que es treballi amb producte d’Andorra" i ha recordat que "als inicis de l’Andorra a Taula sempre s’havia de posar algun producte obligatori andorrà perquè els cuiners el treballessin i així anéssin incorporant productes autòctons a les cuines; amb això el que s’ha aconseguit és que molts dels restaurants d’Andorra, a les seves cartes, tinguin un o dos plats d’Andorra, ja sigui un trinxat, qualsevol carn de vedella, estofat... coses com aquestes ajuden a que es valori la nostra cuina".

Els gairebé 800 restaurants que hi ha al país treballen amb un mateix objectiu: que el client marxi content, i sobretot, que torni, però molts estan d'acord en què al país falten referents culinaris d'alt nivell. "Vam tenir el restaurant Aquarius, a Escaldes, que tenia una estrella Michelin, i per a molts de nosaltres era un referent; al capdavant hi havia en Christian Zanchetta, una persona que feia servir molt producte km0 i això… jo penso que ens falta, has de tenir un referent i per molts de nosaltres en Cristian era un referent", ha admès.

Al país hi ha una setantena d’ingredients locals, entre flors, bolets, fruites i herbes, amb els quals la cuina andorrana pot tenir una identitat pròpia. "Ens falta creure en nosaltres mateixos; a vegades pensem que no som suficientment bons, encara pensem moltes vegades que el que és de fora és millor que el que és nostre", ha conclòs Canturri.