Opinió

El petroli segueix la trajectòria alcista i és possible que continuï

Biden ha assegurat que està disposat a prendre aviat diverses mesures relacionades amb l'energia

Des de l'1 de novembre, el cru acumula una revaloració de +50%, i tota la informació que he recopilat en l'últim mes segueix sent favorable al cru. La meva percepció és que el preu del petroli podria seguir pujant una mica més. Mantinc estable el nivell de 60 USD pbl com a màxim d'un rang raonable per al 1S21. Per descomptat, això serà un factor que contribueixi a la tendència a l'alça dels tipus d'interès dels actius de deute a llarg termini.

A continuació resumeixo alguns dels esdeveniments més importants en el mercat energètic mundial, que em fan seguir sent constructiu amb l'evolució del preu. Preu positiu.

- L'OPEP preveu un creixement de la demanda mundial de petroli fins als 95,9M bpd. El 2020, la demanda mundial es va reduir a 90M bpd. També hi ha senyals que l'OPEP està en camí d'esgotar els inventaris, que segueixen sent uns 160M de barrils per sobre de la mitjana de cinc anys. No obstant això, tot i que l'OPEP va dir que veu un creixement constant de la demanda aquest any, sostingut principalment pel transport i els combustibles industrials, també va advertir que hi ha incerteses, sent els principals riscos a la baixa els relacionats amb les mesures de contenció de la Covid-19.

- Rússia i l'Aràbia Saudita semblen estar col·laborant com mai ho han fet. El cru rus dels Urals ha pujat gairebé 1 dòlar/barril des del mínim de mitjans de desembre, impulsat per la decisió unilateral de l'Aràbia Saudita de retallar la seva producció en 1 milió bpd al febrer i al març. El cru dels Urals té propietats similars a l'Arab Light de referència de l'Aràbia Saudita, i ha vist augmentar la demanda de les refineries europees. És com si tots dos països (competidors en el mercat energètic) haguessin après dels efectes catastròfics de la seva lluita particular en el primer trimestre de 2020, i cada un d'ells ha augmentat les quantitats de barrils al mercat.

- L'AIE rebaixa la seva previsió de demanda mundial per la preocupació de la Covid, però afirma que la gestió de l'oferta equilibra molt bé la tendència: En el seu informe sobre el mercat del petroli de gener de 2021, l'AIE va dir que, a causa de les contínues limitacions derivades dels tancaments de fronteres, les mesures de distanciament social, els tancaments relacionats amb la Covid i una lenta distribució de vacunes que només podrà guanyar força en la segona meitat, està retallant les seves perspectives de demanda mundial del primer trimestre en 580.000 bpd i la previsió per 2021 en 300.000 bpd. No obstant això, l'AIE també va assenyalar que s'espera que l'acord de l'OPEP+ buidi 1,1m de bpd de les existències mundials de petroli (suposant un compliment del 100%) i que és probable que es necessiti molt més petroli en la segona meitat de l'any.

- L'administració de Trump realitzà múltiples accions d'última hora destinades a augmentar la producció de cru, però l'administració de Biden té capacitat efectiva per neutralitzar-les: En un dels actes finals de l'administració Trump, el Departament de l'Interior dels Estats Units va emetre contractes d’explotació per nou trams en més de 400K hectàrees del Refugi Nacional de Vida Silvestre de l'Àrtic (ANWR) d'Alaska, on la producció de petroli s'ha oposat durant anys per grups ambientals i indígenes. El president electe Biden ha dit que s'oposa a aquestes accions, i encara que l'administració de Biden pot tenir dificultats per desfer els arrendaments, un Departament de l'Interior demòcrata pot negar-se a emetre permisos d'exploració o desenvolupament.

- El president Biden ha assenyalat que està disposat a prendre aviat diverses mesures relacionades amb l'energia: Aquestes accions inclouen la notificació a l'ONU que els EUA es reincorporarà als acords climàtics de París, així com l’emissió d'una moratòria sobre l'arrendament de petroli a la zona ANWR. També s'espera que Biden bloquegi l'oleoducte Keystone XL, dissenyat per transportar el cru de les sorres petrolíferes d'Alberta als Estats Units. En un moviment més extens, es veu a Biden emetent una ordre que ordena a les agències federals revisar els estàndards d'eficiència de combustible i revisar una decisió de Trump del 2019 que revoca l'autoritat de Califòrnia per emetre els seus propis estàndards d’emissions.

- El preu del petroli arriba als nivells de febrer (abans de la pandèmia) impulsat per algunes converses sobre un supercicle de matèries primeres: El cru ha pujat en nou de les últimes 11 sessions, i els analistes atribueixen la recent fortalesa a l'optimisme sobre les perspectives d'estímul dels EUA i l'impacte de la vacuna en les perspectives de la demanda mundial. L'impuls dels preus del petroli es deu a les bones notícies procedents de l’àmbit de les vacunes, i a partir d'ara, seguim esperant un flux favorable

- El posicionament en el mercat de futurs, i la barreja entre posicions llargues i curtes, sembla equilibrada, el que ofereix marge per pujades addicionals de preus. Les participacions totals de futurs del Brent i el WTI han pujat al seu nivell més alt des de maig, i els analistes atribueixen aquesta pujada a la millora de les perspectives de mercat, a la cobertura de la inflació i a alguns comentaris sobre l'entrada de les matèries primeres en un supercicle de preus. Amb tot, el recent repunt del cru també ha estimulat un augment de les cobertures dels productors, i les posicions curtes dels operadors de swaps van aconseguir el seu nivell més alt des de l'abril a la tercera setmana de gener.