El ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, durant la roda de premsa. (Foto: SFG)
Sector públic

Emissió de deute internacional de 500 milions

Es farà en fons verds, socials i sostenibles

Andorra la Vella.- El Govern continua treballant per tenir cada vegada un “deute més divers, més resilient i més diversificat”, tal com ha posat en relleu el ministre de Finances, Eric Jover, i per aquest motiu durant el primer semestre de l’any es farà una emissió de 500 milions d’euros, tots ells associats a bons verds, socials i sostenibles i “internacional amb tots els ets i uts”. Estarà llistada a Luxemburg i Crédit Agricole i Banco Santander seran els col·locadors, si bé els cinc bancs andorrans també ho podran ser. L’emissió prevista té un venciment de deu anys, amb la qual cosa també es “trenca una barrera” ja que la mitjana de venciment actual és de 2,3 anys. Jover ha destacat que la crisi de la Covid-19 “s’ha de convertir en una oportunitat” i per a l’executiu ha suposat un impuls per “modificar molt més ràpid” el sistema de finançament de l’estat, de tal manera que es permeti una gestió del deute públic “més sostenible” en el futur.

Jover, acompanyat del secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, han comparegut aquest dimarts en roda de premsa per explicar la diversificació del deute que està duent a terme el Govern. Així,el titular de Finances ha incidit en la “situació fora del normal” a què ha portat la crisi del coronavirus, que ha provocat un menyscapte per a les arques de l’Estat i que l’executiu hagi hagut de fer “esforços econòmics importants” i que, per tant, s’hagi d’endeutar més. De fet, ha recordat que la previsió és que el 2020 es tanqui amb un “dèficit històric” de 99 milions d’euros i que la projecció per  a aquest any sigui de 65 milions d’euros unes xifres “molt negatives” que es contraposen a anys de “moderats superàvits”. És més, no ha descartat que les previsions per a aquest 2021 hagin de ser revisades. En aquest sentit, Jover ha reiterat que la despesa associada a la Covid és fins al moment de 238 milions d’euros entre despesa sanitària, ajudes socials, polítiques socials i ajudes a les empreses.

Davant aquesta situació l’executiu ja va optar l’any passat per diversificar les fonts de finançament i així ja es va fer una emissió de deute exterior de 200 milions en tiquets institucionals i que van tenir una molt bona acollida ja que de l’emissió que es va fer a l’octubre de 180 milions es van fer peticions per valor de 332 milions provinents de vuit països diferents. Amb la qual cosa Jover s’ha mostrat confiat que l'emissió d'aquest any també tingui una bona acollida i més perquè ha manifestat que pels “inputs” que estan rebent sembla que el mercat està interessat en productes com aquest.

El ministre ha defensat que la diversificació del deute comporta “un increment del venciment” que tal com s’ha esmentat estava a 2,3 anys i es passa a deu. També hi ha una rebaixa del tipus d’interès amb la qual cosa es redueix la despesa financera i a més s’aconsegueix que no hi hagi una dependència tan gran de les entitats del país, que malgrat ha assegurat tenen liquiditat suficient per ajudar el Govern poden destinar aquests diners a projectes privats.

Ballestà ha recordat que en aquesta diversificació del deute també s’han fet passes per adherir-se a organismes internacionals i en aquest sentit, ha incidit que pel que fa al Banc de Desenvolupament Europeu es va obtenir un crèdit de dotze milions per a despeses de la Covid i que hi ha la previsió d’una nova operació durant el 2021; pel que fa al Banc Europeu d’Inversions ha destacat que la cooperació està sol·licitada i que s’espera que sigui acceptada aquest any amb la qual cosa ja de cara a l’any vinent es podrien desenvolupar projectes lligats a infraestructures “importants” (i en aquest cas el ministre ha destacat que hi podria entrar el projecte ferroviari). I finalment, han subratllat l’adhesió al Fons Monetari Internacional, un pas que tal com han incidit Ballestà i Jover ha estat molt ben valorat per les agències de ràting internacional.