El 'taxfree' de la TVA amb aplicació mòbil serà una realitat aquest any
A l'Alça

El 'tax-free' de la TVA amb aplicació mòbil serà una realitat aquest any

L'empresa Woonivers, que ja desgrava l'IVA, està tancant un acord amb el govern francès

La innovació tecnològica ha permès crear la primera aplicació mòbil que facilita i agilitza el 'tax-free', un procediment que sovint comporta llargues cues als aeroports, o guardar rebuts que finalment no acabem validant a la frontera. Una de les aplicacions més conegudes és Woonivers, que fa un any va utilitzar el Principat d'Andorra com un banc de proves per fer la devolució de l'IVA entre els andorrans i ara vol fer el mateix amb la TVA francesa. En aquest sentit, el CEO de l'empresa, Abel Navajas, ha avançat al programa 'A l'alça' que aviat ho farà possible. "França té un model de validació molt semblant a Espanya, amb una normativa també similar, i portem des de l’estiu del 2020 parlant amb el govern francès per establir un sistema molt similar i creiem que de cara a aquest estiu, ja podria estar funcionant; seria la situació ideal", ha explicat.

Durant l'entrevista, Navajas també va revelar que, quan van venir a Andorra a provar la seva aplicació, van proposar-li al Govern que el seu sistema avisés als residents andorrans si havien de pagar l'IGI quan fessin el 'tax-free' de l'IVA, però l'administració ho va descartar. "Abans de posar en marxa el producte vam anar a parlar amb el Govern i vam plantejar aquesta situació: 'No venim a competir, el que volem és ser més transparents i fer-ho tot més fàcil'. Dit això, 'si voleu que gestionem algun sistema perquè a partir dels 90 euros es pagui l’IGI, podem afavorir una bilateralitat de la comunicació i fins i tot que la persona pugui pagar aquest impost des de la pròpia aplicació', i la resposta del Govern va ser, 'no us preocupeu, ho pensarem però no tenim por, i si en un futur hem de generar algun sistema a la plataforma de Woonivers, ho farem'", ha recordat el CEO de l'empresa.

Woonivers ha tancat fa pocs dies un acord amb l’ajuntament de la Seu d’Urgell perquè les botigues de la ciutat integrin l'aplicació al seu dia a dia, i així reactivar el comerç. Des de fa poc menys d’un any, a Bèlgica ja es retorna de manera automàtica l’impost sobre el valor afegit, a tots els turistes extracomunitaris, una fita pionera a la Unió Europea que marcarà el camí a seguir.

La plataforma de Navajas està avalada per l’Agència Tributària Espanyola. Després del registre, els usuaris fan una foto del rebut de compra amb el seu mòbil, la pugen a l'aplicació i a canvi d’una comissió mínima, els hi retornen els diners un cop s’ha validat la DIVA a la duana.