El cost de no reciclar bé els residus
A l'Alça

El cost de no reciclar bé els residus

Una campanya de la Comissió de seguiment de la recollida de deixalles recorda que la correcta separació permet estalviar diner públic

El Principat és un dels països més avançats d’Europa en matèria de reciclatge, ja que és capaç de valoritzar gairebé la meitat de les deixalles que genera. Tenim el costum de llençar la brossa a cada contenidor corresponent, però massa sovint tirem residus on no toca o no sabem que en alguns casos, hem de treure taps o restes de menjar abans de deixar-los. És per això que, amb motiu del llançament de la campanya 'Reciclem bé', la portaveu de la Comissió de seguiment de la recollida de residus al Principat d’Andorra, Vanessa Carrascosa, ha recordat al programa 'A l'alça' que "si hi ha un contenidor de vidre que té un percentatge molt elevat de porcellana, perquè els ciutadans l'han tirat al contenidor groc erròniament, és possible que aquest contenidor sencer s’hagi de rebutjar perquè és impossible separar els troços i no es pot reciclar". Aquest fet no només provoca un malbaratament dels recursos públics, ja que una part del personal ha fet una feina en va, sinó que obliga a mantenir una estructura més gran per separar els residus que no s'han llençat al lloc on toca.

"Hem detectat, sobretot en aquest darrer temps, que encara hi ha molts dubtes o es tiren residus en llocs on no toca per desconeixement. Per exemple, al contenidor de paper-cartró, el 80-85% del que es llença és correcte, però encara queda un 15% per exemple cartró contaminat, que està brut, tot el que és embalatge de menjar ràpid, doncs tot això no pot anar al contenidor blau. En el cas dels envasos, que és una de les últimes recollides que es va instaurar a Andorra, el percentatge d’error és una mica elevat perquè hi ha gent que confon envàs de plàstic amb objecte de plàstic. Per exemple, es troben molts cables elèctrics o joguines que no poden anar allà", ha detallat Carrascosa.

Gairebé dues terceres parts dels residus, el 63%, van directament a les plantes de reciclatge corresponents. La valorització energètica representa el 35% i només un 2% acaba als abocadors. Unes dades que ens situen a nivells de països de referència com Alemanya o Eslovènia. Tot i això, la campanya permet millorar aquest aprofitament amb una aplicació mòbil i uns punts d'informació que s'instal·laran a cada parròquia del 15 de març al 15 d'abril. Al país tenim nou tipus de contenidors diferents per als residus, a més de les deixalleries físiques i les mòbils. I l’aplicació també informa on s’ubiquen les de cada parròquia.