Opinió

Et preocupa el paper que pot tenir el cru en la inflació i en el rendiment dels UST (bons del tresor nord-americà)? No hi ha motius

Tot fa pensar que el preu del petroli es mantindrà estable o fins i tot podria baixar una mica

En la meva revisió habitual de la informació provinent del món de l'energia, he conclòs que, un cop extret el soroll i tenint en compte només els factors rellevants, tot fa pensar que el preu del cru es mantindrà estable o fins i tot podria baixar una mica.

En qualsevol cas, el més rellevant és que tan bon punt el mercat i els inversors observin que el preu té una resistència fonamental important per continuar augmentant, es dissiparà la sensació de risc d'un cru molt més car i, amb això, la creença que la TIR (taxa interna de retorn) del bo UST hauria de seguir pujant.

Recordeu l'estratègia definida a l'Andbank Corporate Opinion per a WTI: comprar per sota dels 55 USD; vendre per damunt dels 65 dòlars. La setmana passada el WTI va arribar als 66 dòlars i avui cotitza a 61 dòlars, de manera que sembla una bona estratègia que de moment no canviaré.

A continuació resumeixo els desenvolupaments més rellevants del món de l'energia, que indiquen que es podria establir un preu raonable al voltant dels nivells actuals.

(Preu negatiu) - La Xina podria estar incrementant les compres de petroli iranià realitzades mitjançant altres països. La Xina també està augmentant les importacions de Veneçuela: les dades xineses mostren que el país no va importar cru iranià al febrer per primera vegada des de l'agost. Tanmateix, les dades oficials estan en desacord amb les dades de tercers, que mostren que els fluxos iranians han crescut exponencialment i que probablement es canalitzen per Oman i Malàisia, dos països que han registrat un augment de les compres xineses aquest any. Els analistes calculen que la Xina actualment està comprant a l’Iran prop d’un milió de bpd de cru, condensats i combustible sancionats, la quantitat més elevada en gairebé dos anys. Els analistes també veuen créixer les compres de petroli de la Xina a Veneçuela. La presència d’un comprador important per a aquests dos països ha reduït l’incentiu de tots dos per negociar amb els Estats Units, ja sigui sobre la tornada a l’acord nuclear de 2015 pel que fa a l’Iran, o sobre la celebració d’eleccions democràtiques creïbles a Veneçuela. Mentrestant, els EUA han recordat a la Xina que les empreses que ajuden a importar cru sancionat podrien arriscar-se a rebre les seves pròpies sancions. 

(Preu negatiu) - El conseller delegat d’Aramco afirma que garantir el subministrament energètic de la Xina és la màxima prioritat de la companyia per als propers 50 anys: Amin Nasser, conseller delegat d’Aramco, va dir al Fòrum de Desenvolupament de la Xina que la principal prioritat de la companyia Saudi Aramco per als propers 50 anys i més enllà és garantir el subministrament d’energia a la Xina. L'Aràbia Saudita ha mantingut la seva posició com a proveïdor principal de la Xina fins a la data actual, amb volums del 2,1% i fins als 1,86 milions de bpd al febrer. No obstant això, la Xina s’ha compromès a que les emissions de carboni arribin al seu punt màxim abans del 2030 i a aconseguir la neutralitat del carboni el 2060, i l’institut de recerca del National Petroleum Corp de la Xina també ha pronosticat que la demanda xinesa de petroli es limitarà a 14,7 milions de bpd cap al 2025 d’acord amb el compromís climàtic de Xi. 

(Preu negatiu) – La caiguda del preu del petroli del dijous 18 de març va ser el típic cas de "massa i massa ràpid": el fort descens experimentat el dijous 18 va estar envoltat d’indicadors tècnics que suggerien que els preus havien pujat massa ràpidament. La decisió de l’OPEP+ de mantenir els límits de producció, el posicionament més alcista en un any i un atac a una planta petrolífera saudita van ajudar a impulsar el cru a l'alça, cosa que va ocórrer mentre les refineries de combustible dels Estats Units estan lluitant per recuperar-se de la forta gelada del febrer i la desacceleració del ritme de les exportacions de petroli.

(Preu negatiu a curt termini, positiu a mig termini) - El lent restabliment de l’activitat de les refineries nord-americanes s’està convertint en un llast per als preus del cru: les refineries de petroli nord-americanes funcionen només a un 80% de la seva capacitat després que una gran tempesta hivernal aturés la majoria de les operacions del cinturó energètic del Golf dels Estats Units el mes passat, cosa que empeny a la baixa els preus del cru just en un moment en què la demanda energètica augmenta. Tot i que els marges de refinació estan actualment a prop del nivell més alt de l’últim any, això no ha temptat les refineries a augmentar la producció i, ben al contrari, aquestes empreses s’acontenten de seguir venent de les existències (uns 28 dies de subministrament a tot el sector) en lloc d’incrementar la producció.

(Preu negatiu) - Mèxic anuncia oficialment el descobriment de 1.200 milions de barrils a Tabasco: la companyia estatal Pemex va anunciar ahir oficialment el descobriment d’un gran camp terrestre de la mida de 1.200 milions de barrils a l’estat de Tabasco, que espera produir prop de 300.000 bpd de petroli i una quantitat important de gas a finals de 2021, amb una producció de cru que arribaria als 323.000 bpd el 2023. Amb tot, les estimacions es podrien revisar a la baixa i segueix havent-hi dubtes sobre si l’actual administració serà capaç d’atraure capital privat per ajudar Pemex a impulsar la producció global; el descobriment del jaciment, que ha estat motiu d’especulacions durant les últimes setmanes, significa la possibilitat de posar més petroli al mercat.

(Preu Neutral-Negatiu) – Les importacions per part de l'Índia de cru nord-americà suggereixen que la decisió de l'OPEP de retallar la producció per impulsar els preus a l'alça podria perdre força. Platts informa que, tot i que l'augment de les entrades de cru a l'Índia procedents dels EUA al febrer es deu en part a l'evolució de la demanda, també reflecteix l'objecció de Nova Delhi a les retallades de producció introduïdes de forma inesperada per l'OPEP +, la qual cosa ha portat el país a diversificar la seva cistella d’importacions. Tot i que els analistes no tenen clar si es tracta d'una tendència permanent, és un senyal que les refineries índies se senten cada cop més còmodes amb els crus nord-americans. De la mateixa manera, altres països podrien sentir-se inclinats a fer el mateix, el que suposaria una font de diversificació del subministrament.