El cultiu de plaques solars
A l'Alça

El cultiu de plaques solars

Dalle Consulting, l'única consultoria agrícola del país, ofereix als pagesos un nou model per rendibilitzar les seves terres

De la mateixa manera que hi ha consultories financeres o consultories legals, també existeixen les consultories agràries i forestals. Els seus serveis es contracten quan el propietari d’un terreny està interessat en treure-li profit a la seva terra però no acaba de trobar el rendiment més adequat. Al Principat, l'única consultoria que s'hi dedica és Dalle Consulting, un negoci fundat per Antoine Dalle, que des d'Andorra assessora gegants empresarials com Forestalia. Hind Jamiloun, subdirectora de Dalle Consulting, ha explicat al programa 'A l'alça' que van decidir establir-se al país perquè "atrau els clients" ja que consideren que estan "en un punt geogràficament estratègic entre Espanya, França i Bèlgica i als clients els sembla molt oportú que una empresa així pugui tenir contactes amb tots els territoris".

Durant l'entrevista, Jamiloun va explicar que, per exemple, "ara mateix estem treballant en la gestió de l’explotació que Forestalia té al sud de França de 400 hectàrees, per fer cultius energètics", és a dir, grans extensions de plaques solars o molins de vent, que asseguren la viabilitat dels agricultors a llarg termini, ja que aquesta font d'ingressos suposa una "assegurança compatible amb el cultiu tradicional". Andorra i tot el sud d’Europa estan fent grans esforços per caminar cap a la transició energètica, tot i que no tots els països ho fan al mateix ritme. "Esperem que durant els mesos vinents puguem treballar amb empreses d’Andorra, és el nostre desig, acompanyar el país en la transició energètica", ha remarcat la subdirectora de Dalle Consulting.

Fruit d’aquesta voluntat, el sector de les consultories agràries i forestals està creixent ràpidament. "Estem treballant amb empresaris espanyols que tenen terres però no saben què plantar... hem d’acompanyar-los en totes les seves decisions, saber quin tipus de terra tenen, la humitat… hi ha cultius que fan guanyar més diners que altres, o que estan guanyant interès, per exemple, el de la quinoa que té bastant èxit", i ha afegit, "tenim també una altra persona que ens va contactar, que té un projecte de vida: un agricultor romanès que vol agafar tota la seva maquinària i instal·lar-se a França, però no té cap idea de com fer-ho".

Fa pocs mesos, la incubadora europea d’'start-ups', InnoEnergy, els va contractar perquè assessorin les més de 500 empreses que formen part del grup i tenen ja projectes consolidats. Dalle Consulting és una de les empreses que participa en el programa Growth d’Actua, destinat a millorar la competitivitat dels negocis andorrans, i el seu cas demostra el dinamisme que pot arribar a tenir el teixit empresarial andorrà si miren més enllà de les nostres fronteres.