L'exterior del Centre d'Investigació en Immunologia que s'ubicarà a Ordino. (Foto: Govern d'Andorra)
Exterior del futur Centre d'Investigació en Immunologia del Principat. (Foto: Govern d'Andorra)
Interior del futur Centre d'Investigació en Immunologia. (Foto: Govern d'Andorra)
Interior del futur Centre d'Investigació en Immunologia del Principat. (Foto: Govern d'Andorra)
El Centre d'Investigació en Immunologia que el Govern i Grifols ubicaran a Ordino. (Foto: Govern d'Andorra)
Interior del Centre d'Investigació en Immunologia. (Foto: Govern d'Andorra)
Empresa

Grifols s'instal·la al Principat amb un Centre d'Investigació en Immunologia

Suposarà una inversió de 25 milions d'euros per part de la multinacional farmacèutica

Andorra la Vella.- El Govern i la multinacional farmacèutica Grifols han acordat treballar conjuntament en la implantació a Andorra d'un centre, dedicat a la investigació en immunologia. Amb l'acord d'entesa s'impulsa aquesta iniciativa publicoprivada amb la participació d'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) que ha de situar el Principat en la primera línia de la recerca científica mundial. Es preveu que la construcció de la seu del Centre d'Investigació en Immunologia dels Pirineus s'ubiqui als terrenys de Casa Rossell a Ordino, de titularitat del Govern.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha celebrat l'acord formalitzat aquest dimecres al consell d'administració de l'ADI i que ha aprovat el Govern. Una iniciativa que respon, especialment, en el context postpandèmic actual, als objectius inclosos en el full de ruta de l'executiu de diversificar l'economia apostant per sectors prioritaris com la biotecnologia, la investigació i el progrés tecnològic, fomentant la innovació, l'atracció de talent humà i les activitats d'alt valor afegit. Espot també ha posat en relleu que aquest projecte pugui estimular, directament o indirectament, que altres inversions del sector sanitari puguin implementar-se a Andorra.

Per la seva part, el codirector general de Grifols, Víctor Grífols Deu, ha manifestat la seva satisfacció per construir aquest Centre d'Investigació en Immunologia enclavat al sud d'Europa, en un entorn natural i inspirador com és el Pirineu andorrà. Grífols Deu ha afegit que aquest projecte està destinat a convertir-se en un centre internacional de primer nivell mundial que contribuirà a l'avançament del coneixement del sistema immunològic i desenvoluparà teràpies per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones.

El Centre d'Investigació en Immunologia, que es preveu que esdevingui un projecte insígnia en el seu àmbit, serà un dels pocs centres de recerca dedicats a la immunologia a Europa i servirà com a centre internacional per al desenvolupament de tractaments per a trastorns del sistema immunitari. El Govern ha encomanat i facultat a l'ADI el pilotatge d'aquesta iniciativa, que haurà de constituir una societat, conjuntament amb la farmacèutica Grifols, per tal de desenvolupar el projecte i participar en la seva explotació posterior. El Govern cedirà l'ús dels terrenys públics esmentats a l'ADI per tal que aquesta societat projecti la construcció de la seu del centre de recerca científica.

D'aquesta manera, amb l'acord aprovat, Grifols i el Govern, a través d'ADI, formalitzaran una nova empresa conjunta, participada per Grifols a través de la seva filial GIANT (Grifols Innovation and New Technologies) en un 80%, i per ADI en un 20%. Es preveu que el volum d'inversió per a la construcció del centre sigui d'uns 25 milions d'euros que aportaria la multinacional farmacèutica Grifols que, a més, anualment, invertirà en concepte de recerca uns 7 milions d'euros. Per la seva part, l'ADI aportarà anualment 200 mil euros.

El Centre de Recerca Immunològica esdevindrà un espai d'investigació pioner en totes les àrees de la immunologia, que treballarà en solucions per a aplicacions terapèutiques. A més, segons expliquen des del Govern, també disposarà d'un equipament tecnològic avançat i d'un conjunt de científics i tècnics d'avantguarda. Aquest Centre d'R+D+I el lideraran prestigiosos científics multidisciplinaris que treballaran en línies de recerca pròpies i alhora promouran investigacions en línia amb altres equips de recerca internacionals. També es preveu que el centre pugui acollir diferents equips per al desenvolupament de projectes científics específics de l'àmbit sanitari. L'acord estipula que Andorra es beneficiï de manera prioritària dels productes que es desenvolupin en aquest centre.

Així, durant els pròxims mesos es formalitzarà la cessió de l'ús dels terrenys i s'iniciarà el procés de declaració del Projecte d'Interès Nacional, per a la qual cosa el Govern tramitarà prèviament les modificacions legals oportunes per fer-ho possible. De la mateixa manera es desenvoluparan, per part de la farmacèutica, els plans arquitectònics de construcció i gestió de l'edifici així com els plans d'explotació i de recursos tècnics i humans per al compliment dels objectius del centre de recerca.

Nous sectors estratègics

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat que perquè aquest projecte sigui una realitat ha estat necessari un treball previ des de l'estiu per part dels ministeris de Presidència, Economia i Empresa, i Ordenament Territorial. Així, ha posat en relleu que "el centre de recerca encaixa plenament amb la voluntat del Govern de buscar nous sectors estratègics basats en la innovació", que han de ser la clau per afavorir "el desenvolupament tecnològic del país". Per tant, això suposa "un pas més cap a la diversificació econòmica" mitjançant "projectes de gran importància, seriosos i sòlids", per la qual cosa "ningú pot tenir cap dubte que aquest centre encaixa en aquests requisits".

L'acord amb Grifols, a més, demana que el Govern s'encarregui d'adequar els accessos a aquest espai, que s'ubicarà a l'altra banda del riu. Quant a la participació per part de l'executiu d'un 20% en la nova societat que es crearà, Espot ha dit que no es diluiria l'aportació ni en el cas que es generessin pèrdues, i l'aportació fixa anual de 200.000 euros és l'única compromesa al llarg del temps. Així mateix, el contracte signat preveu un període inicial de com a mínim 25 anys, tot i que es podrà ampliar.

Respecte del retorn que pot suposar un projecte d'aquestes característiques, Espot ha recordat que la parròquia d'Ordino "és molt dependent de les transferències que venen dels pressupostos generals" i, per tant, "és obligació del Govern intentar potenciar a través de projectes diversificadors aquelles parròquies que no tenen altres ingressos com les parròquies centrals". En aquest sentit, ha posat de manifest que es tractarà d'una construcció adaptada a la normativa urbanística d'Ordino i a la Litecc, ja que, a més, s'utilitzaran materials naturals, amb alçades que encaixin amb el relleu de la zona i amb una estructura arquitectònica "que estigui perfectament integrada en l'entorn i aporti valor afegit".

Amb tot, el cap de Govern l'ha qualificat d'una "instal·lació insígnia" per ser un dels pocs centres d'aquest tipus a Europa. "És un centre pioner, i que Andorra pugui acollir un projecte d'aquestes característiques és una excel·lent notícia", ha afegit, recordant que servirà per apropar al país científics de renom internacional i afavorir el retorn dels joves talents del Principat. El nou centre d'investigació immunològica començarà a treballar amb una cinquantena de persones.

Per últim, Espot ha volgut fer públic "el més sincer agraïment" cap a Grifols a l'hora de "creure en Andorra i el seu Govern". "És un exemple perfecte de col·laboració publicoprivada", ha conclòs.