Sortidors de benzina. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

L'Asidca recorda al Govern que la llei obliga els importadors a traslladar la taxa al consumidor

L'entitat deixa clar que no entrarà en el joc de les "desqualificacions" i contradiu Jover assegurant que només han mantingut dues reunions amb l'executiu

Arran de les últimes declaracions del ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, l'Associació d'Importadors i Distribuïdors de Carburants d'Andorra (Asidca) ha deixat clar que "nosaltres no estem en el joc de les desqualificacions", però ha volgut precisar un seguit de consideracions entorn de la taxa de carboni que el Govern ha impulsat. Una d'aquestes fa referència a qui ha d'assumir aquest nou impost.

En aquest sentit, l'Asidca recorda que l'article 25 de la llei 27/2008 d'impostos especials assenyala que "són obligats tributaris de l'impost especial sobre els hidrocarburs els importadors i els refinadors". Així mateix, l'article 35 de la mateixa llei indica que "l'obligat tributari –és a dir, l'importador– ha de traslladar l'import de les quotes suportades als adquirents dels béns sotmesos a impostos especials". És davant d'això que l'Asidca afirma que "els importadors l'única cosa que fem és complir i aplicar la llei vigent", que assenyala que l'impost especial s'ha de traslladar als consumidors, contràriament al que ara espera el Govern que facin quan insisteix que han d'assumir tota o una part de la taxa de carboni.

A banda, l'Asidca ha volgut aclarir "que ha mantingut dues reunions amb el Govern i no pas infinitats, com diu Jover". Aquestes van ser amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el mateix Jover i van consistir en la presentació del primer esborrany del projecte de llei, "que va conèixer primer la premsa que l'Asidca".

Quant a les aportacions que l'executiu assegura que els importadors van fer al text, l'entitat explica que es van limitar a comentar que si l'esperit de la llei era que qui contamina paga, trobaven "fora de lloc" que el gas natural no fos gravat amb aquesta taxa –un fet que atribueixen a la voluntat del Govern de beneficiar FEDA i la seva xarxa de calor– i que tampoc ho fos l'electricitat, encara que faci emissions de CO2. Cal recordar que el projecte de llei que ha de permetre la creació de la taxa de carboni preveu que el gas pagui només el 50% del que paga el gasoil mentre que l'electricitat continua sense pagar. Així doncs, els importadors de gas i electricitat no pagaran el mateix que els importadors de carburant.

Els importadors de carburants també han reiterat que la seva voluntat no és que no es creï el fons verd, i defensen una reducció del preu del transport públic. Amb tot, insisteixen que aquest fons verd es pot nodrir de l'aportació de la part d'impostos especials que ha promès el Govern i d'una part important de la taxa de tinença de vehicles, que ja grava les emissions de CO2.

L'Asidca manté l'oposició a apujar impostos en l'actual moment de crisi, fet que farà perdre competitivitat amb els països veïns. Així mateix, rebutja pagar dos cops la taxa de CO2, que és el que succeirà si es fa efectiu el nou impost sobre els carburants tenint en compte que això ja es paga a través de la taxa de tinença de vehicles.