El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa. (Foto: SFG)
Indicadors

El maig es tanca amb 208 persones aturades menys que el mes d'abril

La xifra de persones en ERTO és de 2.200 persones i continua la tendència a la baixa

Andorra la Vella.- El mes de maig s'ha tancat amb 208 persones aturades menys que a l'abril. Aquesta xifra ha estat valorada de manera positiva pel ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, que ha assenyalat que s'avança "en la bona línia" i que la tendència és "bona". En aquest sentit, ha recordat que ara fa tot just un any hi havia 1.761 inscrites al Servei d'Ocupació. També hi ha xifres positives quant als llocs de treball oferts, els assalariats i la xifra de persones que es troben en ERTO, que van a la baixa.

"Fa un any en l'època més dura de la crisi teníem 1.761 persones a l'atur, amb la qual cosa gairebé hem dividit la xifra per dos", ha manifestat Jover, que ha valorat la xifra positivament malgrat que ha reconegut que no es pot estar encara "satisfet", ja que hi ha més de 1.000 persones que busquen feina. Malgrat això, ha subratllat que "la tendència és positiva" i es demostra que la mobilitat recuperada amb els països veïns està suposant una reactivació econòmica que tot i que "no és completa avança en la bona línia".

I una dada més que el ministre ha manifestat que mostra aquesta recuperació és la xifra de llocs de treball oferts a través del Servei d'Ocupació, que s'eleven a finals de maig a 809, quan el mateix mes de l'any anterior eren de 396. A més, ha emfasitzat el fet que la xifra és ja similar a registres prepandèmia.

Pel que fa a l'ajut per desocupació, a l'abril el percebien 344 persones, una xifra que s'han incrementat fins a les 361 persones, i que malgrat reflecteix "que hi ha molt camí per recórrer" també "demostra el suport del Govern" a les persones que es troben sense feina, ha dit Jover. Cal destacar que 237 percebien la prestació econòmica per desocupació involuntària i 124 l'ocasional d’activitats relacionades amb la temporada de neu.

Una altra xifra que evoluciona positivament és la d'assalariats, que si bé encara està "per sota de registres d'abans de la pandèmia, millora molt". Així, a finals d'abril hi havia 37.256, és a dir, 1.503 més que el mateix mes de l'any passat. També augmenta la massa salarial, que passa de 76 milions l'abril de l'any passat a 79 milions aquest any.

El ministre també ha detallat que al mes de maig la xifra de persones que estava en ERTO era de 4.358 una xifra que es troba "molt lluny" del pic d'11.000 persones del maig de l'any passat. A més a 15 de juny la xifra encara ha baixat més i ja és de 2.200 persones, amb la qual cosa, ha subratllat Jover, "en quinze dies hi ha hagut una millora substancial i que preveiem que continuï" amb la represa de l'activitat econòmica que està fent que les empreses vagin recuperant les plantilles i també necessitin gent del Servei d'Ocupació.

I lligades a aquestes xifres favorables des del Govern s'ha pres la decisió d'aprovar una nova quota de residència i treball per compte propi de 250 permisos, 50 dels quals per a professionals liberals i 200 per altres tipologies. Tal com ha remarcat el ministre, l'anterior quota datava del mes de febrer i dels 250 permisos se n'havien atorgat 218, la qual cosa també demostra la bona evolució de l'economia, ja que l'anterior al mes de febrer era del juliol de l'any passat.