Una imatge d'un supermercat. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Els preus es mantenen estables al mes de juny

L'IPC anual se situa en el 2%

Andorra la Vella.- Els preus es van mantenir el juny passat respecte al mes anterior, situant-se l'IPC en el 0,0%, fet que fa que la inflació anual sigui del 2%, dos punts i mig més que la inflació registrada el mateix mes de l'any passat (-0,5%), segons les dades fetes públiques pel departament d'Estadística. La inflació acumulada de l'any es manté negativa en l'1,2% mentre la subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, es va situar també en l'1,2%.

Els grups que van contribuir més a la moderació dels preus el juny passat van ser el del vestit i el calçat, que va registrar una caiguda de l'1,5% a conseqüència de l'entrada del període de rebaixes del vestit i calçat, i el de l'alimentació i begudes no alcohòliques, on els preus van davallar un 0,3% degut principalment al decreixement en el preu del tabac.

Per contra, els grups que van mostrar una tendència més inflacionista van ser el del transport, que va registrar un increment del 0,5% a conseqüència d'un augment de preus dels carburants i lubricants, i el de l'habitatge, on els preus van pujar un 0,3% a causa del creixement de preus dels serveis relacionats a l'habitatge.

En termes anuals, el grup més deflacionista va ser el de mobles, estris domèstics i serveis relacionats per a la llar, amb una disminució de mig punt a causa d'un decreixement en el preu dels productes relacionats amb la roba de la llar. En canvi, vestit i calçat, amb un increment de nou punts i nou dècimes a causa d'un trencament del període de rebaixes del juny de l'any anterior, esbarjo, espectacles i cultura, amb un augment de vuit dècimes, i transport, amb un increment dels preus de set dècimes, van ser els grups més inflacionistes.

Si es compara l'índex amb el registrat als països veïns, la variació anual de l'IPC del juny d'Espanya es va situar en el 2,7%, mentre la de França va ser de l'1,5%. En l'àmbit de la Unió Europea, l'evolució dels preus de l'índex de preus de consum harmonitzat es troba a l'1,9%.