L'agència de qualificació Standard & Poor's. (Foto: Arxiu)
Indicadors

Standard & Poor's preveu 'una sòlida recuperació econòmica' d'Andorra després de la pandèmia

L'agència de qualificació referma la nota del Principat en BBB/A-2 i manté la perspectiva estable

Andorra la Vella.- L’agència internacional Standard & Poor’s (S&P) referma la qualificació d’Andorra en BBB/A-2 i manté la perspectiva estable del país en la darrera nota publicada per l’organisme donada a conèixer aquest dilluns.

L’agència de qualificació ressalta que l’avaluació del Principat té en compte la seva pròpia “expectativa d’un repunt econòmic després del xoc econòmic temporal causat per la pandèmia”. De fet, Standard & Poor’s preveu, després de la recessió provocada per la pandèmia el 2020, “una sòlida recuperació econòmica durant el 2021-2024”, en la mateixa línia que Espanya i França.

En aquest sentit, des de l’agència de qualificació es ressalta que tots els sectors de l’economia andorrana es van contraure durant l’any passat, excepte el de la construcció. En la nota s’apunta que, “en general, el PIB es va reduir un 11,8% en termes reals, gairebé un 1% menys que en la nostra estimació prèvia”. “Esperem que l’economia andorrana repunti un 5% en termes reals el 2021 i una mitjana de l’1,4% el 2022-2024”, afegeixen.

Així doncs, Standard & Poor’s considera que els “forts superàvits” anteriors a la pandèmia i la reducció del deute van proporcionar a les autoritats el marge suficient a l’hora d’adoptar mesures de suport a l’economia durant tota la pandèmia i gestionar les conseqüències derivades de la situació sanitària. “La sòlida posició pressupostària d’Andorra abans de l’aparició de la pandèmia ha permès al Govern amortir-ne l’impacte econòmic advers, evitant així una recessió més profunda i més llarga”, apunten a la nota.

L’agència internacional també ressalta el fet que el Govern segueix mostrant compromís amb una de les prioritats d’Andorra: obrir l’economia a inversors estrangers. Alhora, en la seva nota, S&P destaca especialment l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) el passat mes d’octubre com un “punt d’ancoratge econòmic” que contribueix a la resiliència econòmica i pressupostària del país.

D’aquesta manera, tot i l’augment dels dèficits durant el 2020 i el 2021, Andorra ha assegurat i diversificat les seves fonts de finançament. L’agència valora positivament la primera emissió de bons internacionals a l’abril d’enguany. Finalment, Standard&Poor’s encoratja el Govern del Principat a assolir un acord d’associació amb la Unió Europea, així com continuar amb els esforços fets els darrers anys per tal d’adaptar-se als estàndards internacionals de supervisió financera.