Les matriculacions han davallat al mes de juliol. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Cauen les matriculacions al mes de juliol però la tendència anual continua a l'alça

Els darrers dotze mesos l'evolució ha estat positiva del 18,3%

Andorra la Vella.- Caiguda de les matriculacions al mes de juliol respecte de l'any passat. Així, el mes s'ha tancat amb un total de 424 vehicles matriculats, la qual cosa suposa una variació percentual negativa del 16,2% respecte al mateix mes de l’any anterior. En canvi, si es tenen en compte les dades anuals, des del gener, i les dels darrers dotze mesos, tenim que l'evolució és positiva.

D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern, les matriculacions de vehicles des del gener fins al juliol han estat de 2.611, un 41% en comparació al mateix període anterior, en el que se'n van matricular 1.852. Tots els grups presenten variacions positives, i així,  turismes, augmenta un 48,6%; motocicletes i ciclomotors, un 31,3%; camions i camionetes, un 25,5% i altres, un 2,5%.

Si es tenen en compte les dades dels darrers dotze mesos tenim que han rebut plaques noves 4.435 vehicles, el que representa una variació percentual positiva del 18,3% respecte al mateix període anterior, en què se'n matricular 3.750. En els darrers dotze mesos han tingut variacions positives motocicletes i ciclomotors, amb un 25,2%; turismes, amb un 21,8% i altres, amb un 0,7%. Per contra, camions i camionetes, amb un 14,2%, presenta una variació negativa.

Aquest mes de juliol, els grups que han mantingut variacions negatives són gasoil, amb un 29,1% i gasolina, amb un 19%. Pel que fa als vehicles elèctrics 100%, aquest mes se n'han matriculat setze, cinc més que el mateix mes de l'any anterior. Quant als vehicles híbrids, en termes globals se n'han matriculat 51, divuit més que l'any anterior. Per últim, dels vehicles sense carburant, han rebut plaques noves tretze, és a dir, sis menys que al mateix mes de l’any anterior.

De gener a juliol, i en comparació amb el mateix període anterior, cal destacar l’augment de matriculacions en els híbrids de gasolina endollable, amb un 484,6% (63 vehicles més); en els híbrids de gasoil no endollable, amb un 176,9% (23 més); els híbrids gasolina no endollable, amb un 93,8% (75 més), així com l’augment en els vehicles elèctric 100%, amb un 85,7% (30 vehicles més).

Durant els darrers dotze mesos, i en comparació amb el mateix període anterior, cal destacar l’augment de matriculacions en els vehicles de gasolina amb un 16,2% (363 vehicles més). En la resta de categories s’han matriculat 94 vehicles sense carburant; 112 elèctrics 100%; 254 del grup híbrids de gasolina no endollable i 127 híbrids de gasolina endollable. Pel que fa als vehicles híbrids de gasoil no endollable i híbrids de gasoil endollable, se n’han matriculat 54 i cinc, respectivament.