L'anunci del rellotge GPS de Durcal en una farmàcia del centre d'Andorra la Vella. (Foto: Durcal)
Innovació

El rellotge GPS de l'aplicació Durcal arriba a les farmàcies del país

Andorra la Vella.- La primera aplicació andorrana i espanyola per a tenir cura de la família a distància, Durcal, posa a la venda a les farmàcies del país el seu rellotge GPS a temps real integrat. Segons informen des de la plataforma, l'acció, pionera al territori, reforçarà l'objectiu principal de l'aplicatiu amb el dispositiu, posar la teleassistència a l'abast de totes les famílies del Principat. Així doncs, i des d'aquest mes de setembre, el rellotge GPS Durcal es troba disponible a algunes farmàcies andorranes, com la del Fener, la Rocamora, la Internacional i la farmàcia Pirineus.

Una de les principals característiques del rellotge és el seu disseny funcional i minimalista, més proper als rellotges intel·ligents que als actuals dispositius de cura en remot, els quals solen ser estigmatitzats i segregadors en tenir una aparença molt mèdica. Pensat i dissenyat pels més grans i els infants, entre les principals funcionalitats del dispositiu cal destacar el botó d'ajuda i el sistema de detecció de caigudes, en ambdós casos connectats a una central receptora d'alarmes, des de la qual es trucarà a l'usuari que ha donat l'alerta per identificar l'emergència i actuar amb rapidesa, en una acció coordinada amb els Serveis d'Emergència d'Andorra i dels diferents territoris de l'estat espanyol.

També s'envia la ubicació del rellotge als familiars, per tal que coneguin on es troba la persona que ha demanat ajuda. A més, el dispositiu no necessita que l'usuari porti el mòbil a sobre, tan sols és necessari per al cuidador o familiar, la qual cosa facilita el seu ús entre el públic objectiu. El rellotge, amb una llista d'espera de 16.000 persones des que s'anuncià el seu llançament el passat mes de juny, a més de les funcionalitats anteriorment esmentades, també mostra informació útil de les principals constants vitals, com el pols o el nivell d'oxigen en sang, una dada força important a l'hora de detectar un possible contagi de la Covid-19. A més, el dispositiu avisa al familiar o cuidador sobre l'entrada i sortida de casa o d'altres espais configurats a l'aplicació, a banda del nivell de bateria del rellotge.

Un rellotge per totes les persones

Tal com explica Guillem Viladomat, CEO de Durcal, amb aquest nou llançament, l'aplicatiu vol "democratitzar la teleassistència". Un bon exemple és el seu baix cost. Amb un pla de pagament mensual o anual des dels 19 euros al mes, l'usuari i els seus familiars poden utilitzar els beneficis de la nova tecnologia. El rellotge s'entrega sense cap cost afegit a les 24 hores d'haver efectuat la compra i està preparat per utilitzar-se només treure'l de la capsa. En cas que el rellotge Durcal sigui adquirit a la farmàcia, és aquesta qui dona d'alta el nou dispositiu a la pàgina web de l'aplicació.

"Volem que totes les famílies que necessitin tenir cura d'una persona puguin fer-ho amb Durcal", comenta Viladomat. "No volem que cap persona es quedi enrere per no poder accedir econòmicament a aquest tipus de dispositius, habitualment amb un cost elevat", exposa el CEO de l'aplicatiu, qui va desenvolupar Durcal per poder cuidar millor de la seva àvia. "Tampoc volem que s'assenyali a ningú per portar un rellotge de teleassistència", argumenta respecte al disseny funcional del dispositiu.

Prova pilot amb 100 famílies

Abans de sortir al mercat el passat mes d'agost, 100 famílies d'Andorra, el país d'origen de la família Viladomat, van formar part de la prova pilot que Durcal va dur a terme per testejar cadascuna de les funcionalitats del rellotge. Entre les famílies, escollides amb perfils diversos per tenir una representació de tot l'espectre del públic objectiu del dispositiu, van destacar la seguretat com el principal valor que aporta el rellotge.

"Ens agrada la sensació de tranquil·litat que tenim quan anem amb els nens al parc. Si s'allunyen, encara que sigui uns segons, del nostre cap visual, sabem com i on estan en cada moment", explica una parella de 40 anys, pares de dos nens de 7 i 5 anys. A l'altre grup objectiu, el de les persones grans, els arguments són semblants quan es pregunta als seus familiars. "La meva mare té una cuidadora interna amb ella, però un rellotge com aquest em dona calma i assossec. Per mi, que no puc visitar la meva mare cada dia, és molt important saber que està bé en tot moment. Fins i tot, abans que m'avisi la cuidadora", manifesta un altre dels usuaris que ha pogut testejar el rellotge. "Durcal seria com un àngel de la guarda" clou.

Els wearables com a tendència de seguretat

El llançament de l'eina forma part de la tendència creixent de l'ús de dispositius com a element de seguretat per a diferents col·lectius socials. En aquest sentit, segons dades de l'últim estudi realitzat per Durcal, que analitzava la funció de geolocalització per a mares i pares el maig d'enguany, el 96% dels pares i mares es mostren a favor de noves eines tecnològiques que ajudin a geolocalitzar els seus fills.

Més enllà del debat que suposa la dicotomia privacitat-seguretat, la gran majoria de progenitors enquestats prefereixen saber la ubicació dels seus fills si aquest coneixement els proporciona més seguretat i tranquil·litat, en detriment de la mateixa intimitat dels seus. En concret, el 84% dels pares valoren les aplicacions de geolocalització com una eina per tenir cura dels fills. Amb l'arribada del rellotge de teleassistència amb GPS de Durcal, és possible extrapolar aquest debat a la cura i ajut dels nostres padrins.