El ministre de Presidència, Economia i Empresa, i president d'Andorra Business, Jordi Gallardo, i la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. (Foto: L. G.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, i president d'Andorra Business, Jordi Gallardo, moments abans de la roda de premsa d'aquest matí. (Foto: L. G.)
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, durant la roda de premsa d'aquest matí per presentar la sisena edició del projecte Tàndem. (Foto: L. G.)
Innovació

Una norantena de participants a la sisena edició del projecte Tàndem

Vilarrubla i Gallardo afirmen que la iniciativa es troba completament consolidada

Andorra la Vella.- La sisena edició del projecte Tàndem comptarà amb la participació d'un total de 91 alumnes de formació professional. Ho han informat aquest matí en roda de premsa el ministre de Presidència, Economia i Empresa, i president d'Andorra Business, Jordi Gallardo, i la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que han indicat que aquesta serà l'edició en la qual participaran més estudiants, un fet que demostra que la iniciativa està "totalment consolidada al país". Al programa, que té per objectiu implicar la comunitat educativa amb projectes innovadors que es desenvolupin en empreses nacionals i potenciar el talent dels joves, també hi participaran un total de dotze docents dels centres formatius i tres companyies d'Andorra: Abast Global, Daguisa Hotels i FEDA.

El titular de la cartera de Presidència ha manifestat que la voluntat del programa és "aproximar els alumnes de formació professional al món de l'emprenedoria i la innovació", tot incentivant la seva capacitat d'anàlisi i de treball en les diferents fases que té Tàndem. "Permet que tots els alumnes participin de totes les fases de la innovació, des de la creació, el prototipatge, la presentació i l’acceleració del projecte", ha dit.

Vilarrubla ha destacat que des del ministeri estan molt satisfets del projecte perquè "respon a moltes de les nostres ambicions dins el món educatiu, tot destacant que "els reptes que es proposen van en consonància amb els valors que volem treballar i que estan vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible". Així doncs, en referència a les qüestions que tractaran els estudiants en cada una de les empreses, Gallardo ha explicat que Abast Global abordarà l'atracció, el retorn i la retenció del talent a Andorra, l'empresa Daguisa Hotels, en el marc del projecte Think Be Green, buscarà solucions per eliminar tots els plàstics en la gestió hotelera i, per cloure, FEDA estudiarà la manera de fomentar hàbits saludables entre els treballadors de la parapública.

El ministre també ha recordat que l'afluència al projecte ha anat incrementant des de la primera edició. D'aquesta manera, ha comentat que el primer any es van apuntar un total d'onze alumnes, cinc docents i una empresa, una xifra gens comparable amb l'afluència del programa durant la segona edició, "quan va arribar a 61 estudiants, onze professors i tres empreses". Des de llavors, les xifres s'han mantingut estables al voltant d'una setantena, amb 72 i 68 participants durant la tercera i quarta edició. I van incrementar fins a la vuitantena a la cinquena, sempre mantenint la xifra de dotze docents i tres empreses col·laboradores.

Repesca a les proves de batxillerat professional

Vilarrubla ha recordat que aquest octubre també es durà a terme la repesca de la prova oficial de batxillerat professional per aquells alumnes que vulguin millorar la qualificació obtinguda a l'examen oficial en primera convocatòria i per aquells que van suspendre l'avaluació. En aquest sentit, la titular de la cartera d'Educació ha justificat la repetició de l'examen d'accés a la universitat per "no crear diferències" entre els alumnes del batxillerat professional i el general, els quals ja disposen de la possibilitat de presentar-se a una segona convocatòria.

Cal recordar que prop d'un 54% dels estudiants de batxillerat professional va suspendre al juny, per la qual cosa i tenint en compte que l'activitat lectiva es va veure afectada per la irrupció de la pandèmia del coronavirus i molts d'ells no van poder dur a terme la totalitat del període de pràctiques, el ministeri va decidir tornar a donar-los una oportunitat aquesta tardor.