Productes en un supermercat. (Foto: Arxiu ANA)
Consum

L'IPC puja un 1,4% al mes de setembre

Andorra la Vella.- L'Índex de Preus de Consum (IPC) del setembre ha incrementat un 1,4% respecte al mes anterior. Així es desprèn de la nota que ha publicat el departament d'Estadística aquest dijous, en la qual figura que al llarg dels darrers dotze mesos l'IPC ha experimentat un augment del 2,2%. D'aquesta manera, l'indicador acumulat durant el 2021 se situa en un 2,4%. En referència a la inflació subjacent, se situa a l'1,0% amb relació al mateix mes de l'any anterior.

D'aquesta manera, l'informe d'Estadística mostra dos comportaments diferents al llarg del setembre. Per una banda els preus dels productes frescos han observat una tendència a baixa situant-se a l'1,8%, mentre que al mes anterior es trobaven en un 3,1%. D'altra banda, el cost dels productes petroliers mantenen una inclinació a l'alça amb un 21,2%, el que suposa un increment de l'1,2% respecte a l'agost, i pel qual s'explica el nivell de l'IPC. Quant a la resta de productes, aquests mantenen una progressió més mesurada, per la qual es pot comprendre la diferència entre l'índex general i la inflació subjacent.

En comparació amb els països veïns, la variació anual de l'IPC d'Espanya el setembre del 2021 se situa al 4.0% i el de França en un 2,1%. Respecte a l'àmbit de la Unió Europea, l'evolució dels preus de l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa a aquest agost al 3,4%.