El ministre de Finances i portaveu, Eric jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres. (Foto: L. G.)
Sector financer

Jover afirma que al pressupost del 2022 el dèficit se situarà per sota de l'1% del PIB

El ministre manifesta que els comptes públics s'hauran redreçat el 2025

Andorra la Vella.- El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha assegurat que de cara al pressupost del 2022 el dèficit públic se situarà per sota de l'1% del producte interior brut (PIB), que representa uns 29 milions d'euros. Ho ha indicat durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, en la qual ha exposat que els membres de l'executiu van dur a terme aquest dilluns una reunió extraordinària per abordar la complexitat que suposa la pandèmia del coronavirus en l'elaboració del marc pressupostari.

En aquest sentit, ha recordat que en el pressupost de l'any passat, el Govern ja va superar alguns límits de sostenibilitat de les finances públiques, motiu pel qual va presentar al consell general un pla d'equilibri financer per recuperar la normalitat amb l'objectiu que el 2025 els comptes quedin redreçats completament i es recuperin tots els valors. Entre aquests es troben "la ràtio de la imposició directa sobre la directa, la despesa màxima permesa o l'endeutament".

Així doncs, amb l'última actualització del pla d'equilibri financer, el qual ja s'ha tramès al tribunal de comptes, Jover ha afirmat que el 2025 es podrà complir amb tots els requisits, "fins i tot el d'endeutament que semblava el més complicat" amb certa "comoditat" i mantenint el caràcter conservador del Govern. Per cloure, s'ha emplaçat a aquest dijous per donar més detalls sobre el pressupost del 2022.

Protocol i cerimònia

El titular de la cartera de Finances també ha anunciat que el Govern ha transmès el seu criteri favorable a la proposició de llei de Protocol i Cerimonial, la qual regula l'ordre de precedència de les autoritats en els diferents actes oficials organitzats. "La cimera va demostrar que és necessari tenir aquesta qüestió correctament regulada per poder organitzar actes d'alta complexitat i desenvolupar esdeveniments institucionals", ha dit. I ha comentat que, tot i que ha afirmat que els grups parlamentaris hauran d'afinar la proposició de llei a través d'esmenes, des de l'executiu s'han detectat algunes puntualitzacions que "convindria matisar". A més, ha detallat que la legislació crearà la condecoració dels set braços, un element honorífic per premiar persones que demostrin que han aportat un punt de valor afegit a la història i la cultura del país.