El ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. (Foto: A. S.)
Sector financer

Andorra s'adapta a la UE en matèria de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d'entitats bancàries

L'executiu ha aprovat aquest dimecres un reglament per adoptar normes tècniques complementàries

Andorra la Vella.- El Govern ha aprovat el Reglament relatiu a l'adopció de normes tècniques complementàries de la Unió Europea aplicables en matèria de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d'entitats bancàries i empreses d'inversió. Mitjançant l'aprovació de la Llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d'entitats bancàries i empreses d'inversió, el desembre del 2018, es van adoptar les disposicions de la directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa a l'accés a l'activitat de les entitats de crèdit i a la supervisió prudencial de les entitats de crèdit i les empreses d'inversió.

Per a la seva implementació i desplegament a Andorra, la llei del 2018 preveu l'aprovació d'aquest reglament que recull la normativa tècnica de la UE, la qual passarà a ser considerada dins de l'ordenament andorrà a partir de la publicació al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) del reglament aprovat aquest dimecres i que hauran de seguir les entitats bancàries i l'Autoritat Financera Andorrana (AFA).

Garanties per la compra de Vall Banc

El ministre portaveu, Eric Jover, ha comentat que en operacions de compres d'empreses amb un cert volum és completament habitual establir una sèrie de garanties que s'executen durant un temps per possibles litigis o contingències legals. Així ho ha exposat el ministre per explicar que en el projecte de pressupost de l'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) s'hi hagi inclòs aquesta garantia en la compra de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà.

A més, ha informat que amb la venda, l'AREB, com a gestor inicial que va desenvolupar la majoria de tasques durant el procés del banc pont, recupera una sèrie d'ingressos. Jover ha manifestat que la venda comportarà uns ingressos per JC Flowers i "l'administració pot rebre també un import per fer front a algunes despeses de l'afer BPA". De fet, ha declarat que si no s'hagués estructurat d'aquesta manera, els actius s'haurien perdut i les despeses hi haguessin continuat sent, i per tant, "l'administració no recuperaria res". Finalment, ha remarcat que si la compra s'hagués fet per qualsevol altra entitat, també s'haurien estipulat en els contractes de compravenda tota una sèrie de garanties tant a l'entitat venedora com la mateixa AREB.