La seu de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. (Foto: Arxiu ANA)
Empresa

Bones expectatives amb la vista posada als problemes d'abastiment i els costos de transport

Els empresaris del país també constaten el desajustament entre l'oferta i la demanda laboral

Les expectatives empresarials són optimistes de cara al 2022, i apunten a la continuïtat de la millora de l'activitat econòmica, d'una manera més generalitzada, gràcies en bona part a la progressiva recuperació de l'activitat turística. Així ho assenyalen des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis arran de la publicació de la 29a edició de l'enquesta econòmica d'Eurochambres, un qüestionari en què aquest any no ha pres part, ja que la seva adhesió a l'organisme internacional és molt recent, però està previst que ho faci en les properes. Així i tot, en opinió de la Cambra, i d'acord amb les enquestes de clima empresarial que l'entitat elabora periòdicament i a les inquietuds que els han fet arribar els empresaris, "es fa evident que Andorra no queda al marge de les problemàtiques i riscos que afecten bona part dels països de l'entorn, com ara els retards en el proveïment de subministraments i l'encariment dels costos de transport".

També de manera reiterada, els empresaris andorrans mostren una clara preocupació per la dificultat de trobar personal qualificat i pels desajustaments entre l'oferta i la demanda laboral, uns problemes que poden agreujar-se en l'escenari postcovid, davant dels nous hàbits dels consumidors i de la demanda més gran de digitalització de les empreses, alerten.

Aquests riscos creixents, emfasitzen des de la Cambra, han de ser analitzats per identificar en detall les problemàtiques específiques d'Andorra i poder elaborar propostes d'actuació en aquest àmbit que ajudin a millorar la posició competitiva de les empreses.

Des de la Cambra assenyalen que s'espera que els motors de la recuperació econòmica l'any que ve siguin la represa de les activitats econòmiques i un menor estalvi de les llars. A més, s'espera que les decisions d'inversió, suspeses o ajornades temporalment durant la pandèmia, seran més importants i, probablement, empenyaran les empreses de l'àmbit europeu cap a una trajectòria més digital i ecològica a llarg termini. Per tant, afegeixen, hi ha necessitat de "respostes polítiques adequades i inclusives".

Des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, manifesten compartir "plenament" l'enfocament de donar una atenció prioritària a les petites i mitjanes empreses i acompanyar-les en el procés de transformació digital. En aquest sentit, subratllen que calen mesures de suport per ajudar-les a repensar el seu negoci tenint en compte el nou paradigma digital i millorar la seva capacitació sobre l'ús de les tecnologies digitals. Aquest suport a les pimes "és fonamental per assolir l'objectiu col·lectiu d'accelerar la transició digital del conjunt de l'economia", diuen i recorden que juntament amb el Govern s'està desenvolupant un programa d'acompanyament a les empreses privades.