Euros andorrans. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

L'emissió d'euros des del Principat pel 2022 serà d'uns 4 milions d'euros

La reunió anual del Comitè Mixt de l'Acord Monetari entre Andorra i la UE ha esta presidida per Marc Ballestà

Andorra la Vella.- Andorra i la Unió Europea han celebrat aquest dijous la reunió anual del Comitè Mixt de l’Acord Monetari per analitzar les noves disposicions incloses en el seu annex i acordar-ne els terminis d’implantació. La presidència d’aquest organisme canvia cada any, i aquest 2021 recau en el Principat d’Andorra, pel que la trobada s’hauria d’haver celebrat a Andorra, però donades les restriccions a causa de la Covid-19 s’ha realitzat de manera telemàtica. La reunió ha servit per explicar els avenços fets per Andorra en la transposició legislativa en prevenció del blanqueig, la prevenció de la falsificació de monedes i la regulació i supervisió del sistema financer. També s’ha acordat els volums d’emissió d’euros que es fan des del Principat d’Andorra per l’any 2022 i s’ha fixat en 4.181.759,54 euros.

Segons ha explicat el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, la reunió també ha servit per constatar l’alt nivell de confiança i cooperació entre les dues parts. La delegació andorrana ha estat encapçalada pel secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, el qual també ha presidit la reunió i també hi han pres part la cap de missió i ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Esther Rabassa, així com representants dels ministeris de Finances i de Justícia i Interior, de l’AREB, la UIFAND, i l’AFA. Per la seva banda, la delegació de la Unió Europea l’han format el cap de la unitat de protecció de l’euro i l’efectiu de la Comissió Europea, Philip Tod, i altres representants de la Comissió Europea, així com del Banc Central Europeu, del Tresor espanyol, del Banc d’Espanya i del Banc de França.

L’acord es va signar el 2011 i, d’una banda, dona dret al Principat a emetre monedes d’euro. D’altra banda, s’acompanya d’un annex on s’hi llisten les disposicions jurídiques que el Govern d’Andorra ha d’implementar –ja sigui mitjançant transposició directa o amb l’adopció de mesures equivalents– en matèria de monedes i bitllets, i diversa legislació bancària i financera.