Opinió

Covid, inflació i 'tapering' - Preguntes i respostes

1. Sobre la transmissibilitat de la nova variant global: ja és una variant global i què esperar?

•  Sí. Hi ha consens més o menys ampli sobre la capacitat millorada de transmetre’s (infectivitat) de la nova variant.

•  No obstant això, apareixen veus que informen que aquesta variant ja circula des d’octubre, i que els nivells baixos de presència global actualment indicarien que potser no es transmet tan ràpidament com es temia. S’espera, però, un augment intens en la presència d’aquesta variant (la majoria casos antics requalificats).

2. És la situació actual una cosa nova que no es pugui gestionar?

•  Tècnicament, el que veiem avui no és una cosa nova. Vam veure una cosa semblant amb la variant C.1.2 fa alguns mesos, que estava molt mutada i es creia que tenia un avantatge de transmissió important sobre la variant Delta. La realitat és que avui representa <5% dels casos a Sud-àfrica, la qual cosa suggereix que, en el cas d'aquesta nova variant òmicron, el pànic inicial hagi estat exagerat.

•  Un altre aspecte positiu és que els governs han reaccionat aquesta vegada amb molta precaució i antelació fins que se sàpiga més sobre B.1.1.529. Això és tranquil·litzador.

3. Sobre la severitat de la malaltia, ha canviat alguna cosa? És la nova variant més severa?

•  Trigarem setmanes a conèixer la severitat de la nova variant. L'única cosa que sabem i podem dir avui és que NO hi ha reportats símptomes inusuals associats a aquesta variant, fins i tot molts infectats es mostren també asimptomàtics. A Sud-àfrica els casos de pacients amb aquesta variant són, en general, “suaus”.

•  En resum, és aviat per dir res sobre la severitat, però les dades avui són tranquil·litzadores.

4.  Sobre l'evasió de la immunitat?

•  Algunes fonts esmenten la idea que es produeixi una fuita immunològica parcial, però el consens avui continua sent que les vacunes continuaran oferint nivells alts de protecció contra l'hospitalització i la mort.

•  Un altre aspecte tranquil·litzador és que les vacunes MRNa gaudeixen de la capacitat per adaptar-se als nous ceps i mantenir l'eficiència en nivells propers al 90% (només cal al voltant de sis setmanes).

5. Divergència d’estratègies de contenció pandèmica entre Europa i els Estats Units. Hi ha una gestió diferent? En quin sentit?

•  A Europa, alguns països (com Alemanya) semblen ser susceptibles de patir la imposició de noves restriccions (segons enquestes, el 73% de la població espera que es declari un tancament nacional d'aquí a un mes). Qualsevol moviment d’aquest tipus reforçaria la dinàmica deflacionària d’Europa.

•  D'altra banda, als EUA, els funcionaris públics d'estats clau (com Califòrnia), o el coordinador de la Casa Blanca per a la resposta a la Covid (Jeff Zients), van reaccionar a la nova variant dient que la solució al maneig de la pandèmia rau a les vacunes i que “els EUA no tancaran l'economia per frenar la propagació del virus”. La Casa Blanca fa servir com a eina coercitiva de salut pública la imposició de vacunar-se als treballadors federals i exigir a les empreses amb 100 o més treballadors que s'assegurin que els seus empleats estiguin vacunats o se sotmetin a proves setmanalment.

•  En resum. L'actitud i les polítiques públiques europees apunten a un enfocament de precaució ('lockdown'), mentre que els Estats Units sembla que no estan disposats a restringir la mobilitat i les activitats socials Covid.

6.  Tindrà aquesta divergència de la gestió pandèmica un impacte en el patró d'inflació? Sí. Tendències diferents en inflació i 'Tapering' a Europa vs. EUA

•  Si la resposta d'Europa és recórrer a limitacions de la mobilitat, hi haurà un efecte deflacionari a Europa (almenys a curt termini).

•  En canvi, si la tàctica als EUA és la de vacunació massiva per la via de la coerció, és molt probable que es reforci la dinàmica inflacionària observada els darrers mesos. Per què? Si com ja està passant cada vegada més empreses als EUA imposen mandats de vacunes, podríem veure un efecte no desitjat a curt termini, ja que prop del 40% dels treballadors nord-americans no vacunats han respost que abandonarien la seva feina si el seu ocupador n'exigís una vacuna Covid o proves test. Atès que el mercat laboral dels Estats Units ja està ajustat, qualsevol declivi a l'oferta laboral podria exercir una nova pressió a l'alça sobre els salaris i, per tant, sobre la inflació. Això ja ho vam veure durant el brot de la variant delta, quan els nord-americans van comprar i van menjar de manera confiada en centres comercials i restaurants (demanda elevada), però hi havia falta de factor treball en aquests centres ja que molts no volien treballar en llocs concorreguts. Les dades d'alta freqüència demostren el que dic, amb les visites totals als llocs de venda al detall i recreatius mantenint-se elevades, però el total d'hores treballades en aquests negocis disminuint. Si el patró es repeteix aquest hivern, la demanda es pot mantenir estable, però del costat de l'oferta, la mà d'obra, seran deficients, contribuint a mantenir els salaris (i la inflació) elevats.

•  Més a llarg termini, però, la imposició de vacunes a empreses privades i públiques augmentaran també la seguretat (i la productivitat), i amb això, la tornada de molts treballadors i la moderació salarial.

7.  Ha canviat el calendari previst de 'Tapering'?


•    No. Per les raons exposades (d'un mercat laboral ajustat als Estats Units, possible renúncia de treballadors si se'ls obliga a vacunar-se, i una certa renúncia encara a treballar en llocs tancats i concorreguts), juntament amb la presència encara d'alguns colls d'ampolla en transport i els augments dels preus dels lloguers, etc. Tot apunta que la pressió sobre els preus als EUA pot continuar uns mesos (potser fins a gener-febrer), per la qual cosa la Fed hauria de mantenir el seu full de ruta d'anar retirant estímuls ('Tapering'), o fins i tot pujar-ne una o dues vegades els tipus d'interès.

•  La caiguda de l'energia de divendres pot canviar d'opinió a la Fed? No. Hi ha qui ha llançat la idea que les fortes caigudes del cru i el gas per la incertesa davant el nou gir de la pandèmia, provocaran un canvi de rumb a la Fed. La veritat és que, els apunts anteriors respecte a la Covid suggereixen que les caigudes en els preus de l'energia de divendres estarien lluny de ser sostingudes, i per això difícilment arrossegaran la inflació cap a territori negatiu. A més, sabem que hi ha aspectes estructurals (permanents) darrere la crisi energètica al món, i que les esperances de l'administració Biden de persuadir els productors de l'OPEP+ perquè augmentin l'oferta probablement, s'ha evaporat recentment.

•   Amb vista al 2022 és probable que la Reserva Federal mantingui la trajectòria fixada.

Salutacions cordials