Una de les reunions entre Andorra i la UE. (Foto: SFG)
Una de les reunions entre Andorra i la UE. (Foto: SFG)
Una de les reunions entre Andorra i la UE. (Foto: SFG)
Sector públic

Andorra i la UE tanquen la cinquena ronda de negociació amb avenços en medi ambient, clima, electricitat i vigilància del mercat

El secretariat general de la comissió assumeix el dossier d'Andorra, Mònaco i San Marino

Andorra la Vella.- Les delegacions negociadores d’Andorra i de la Unió Europea han mantingut aquesta setmana la cinquena i darrera ronda de negociació de l’any amb debats tècnics sobre els annexos XX sobre medi ambient i clima, XXI sobre estadística, XIX sobre la protecció dels consumidors i XXV sobre comerç. La ronda s’ha tancat amb diversos acords de principi que permetran reduir la càrrega administrativa vinculada a la represa del cabal de la Unió Europea per part d’Andorra.

Amb aquesta ronda, l’any es tanca havent realitzat un total de cinc sessions, totes virtuals, durant les quals s’han debatut 10 dels 25 annexos inclosos en el projecte d’acord d’associació. Segons informen des del Govern s’han assolit importants avenços en particular en matèria de medi ambient, clima, electricitat i vigilància del mercat, entre altres.

Per altra banda, la Comissió Europea va acordar l’1 de desembre transferir el dossier relatiu a la negociació de l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino al secretariat general de la comissió. Segons ha informat les delegacions d’Andorra, Mònaco i San Marino aquesta setmana, la decisió inclou la creació d’una nova direcció per als socis de l’Europa occidental, que es responsabilitzarà del seguiment de les relacions de la Unió Europea amb l’Espai Econòmic Europeu, Suïssa, Regne Unit i també Andorra, Mònaco i San Marino. La previsió és que aquesta nova estructura estigui creada durant el mes de gener.

D’aquesta manera la comissió dona resposta a la demanda formulada pels tres microestats aquesta tardor, de poder mantenir una interlocució de caire més polític. Fins a la posada en funcionament de la nova unitat tindran lloc el traspàs del dossier i els primers contactes entre les delegacions.