Opinió

Mal dada de la inflació de gener als EUA

IPC YoY 7.5% (esperat 7,3%)

IPC MoM 0.6% (esperat 0,5%)

Quina és la lectura?

  • El bo: És cert que hi ha un repunt intermensual (es torna a accelerar la inflació), però també és cert que el repunt no és significatiu (des del 0,5% m/m al 0,6% m/m) i el més important, és fàcilment comprensible, i fins a esperable. Per què? L'augment en el preu del cru el mes de gener (passant de 77$ pbl a 93$ pbl) ha arrossegat preus importants com la soia, el blat o el blat de moro. Així doncs, ja sospitàvem que la lectura no podia ser bona. Si el petroli es queda en els preus d'ara, la lectura m/m de febrer serà bona i continuarà suggerint una moderació en els preus.

  • El dolent: El repunt intermensual trenca la ratxa de baixada en preus que veníem veient des d'octubre. Una continuïtat de la tendència a la baixa en la dada d'alta freqüència hauria estat molt tranquil·litzador per als inversors. Aquesta tranquil·litat haurà d'esperar, i el mercat podria impacientar-se. No és d'estranyar que el mercat hagi donat un gir (al sud) als pocs minuts de la publicació de la dada.

  • El lleig: El 7.5% YoY és sens dubte una xifra molt cridanera. Molt lletja. Podria recordar a les xifres d'inici dels 70 (la dècada en la qual Paul Volcker va necessitar moltes pujades de tipus per a controlar-la). Potser el mercat estableix paral·lelismes i passi a opinar que amb 4-5 pujades enguany no seria suficient. Espero que no.

Personalment m'oblidaria de la lectura interanual (recull massa informació d'un passat que difícilment es tornarà a repetir, així doncs, té poc sentit comparar preus d'avui amb aquells). Posaria el focus en la dada m/m, i si l'energia deixés d'escalar (recalcar que ja està molt alta, fins i tot el gas està baixant al gener, compensant la pujada del cru, la qual cosa ajudaria a entendre que l'acceleració de la inflació no hagi estat més gran) llavors estic convençut que la dada d'inflació per al període de referència de febrer hauria de ser bona, i això tranquil·litzaria als inversors.

Molt em temo (com ja he comentat en algun fòrum) que el focus 2022 serà l'energia (i la Geopolítica).

Res més. Així que, no es distreguin.