Un autobús a la parada de l'estació nacional d'autobusos. (Foto: Arxiu ANA)
Empresa

Nadal i Coopalsa temen que el transport públic gratuït els posi en una situació de major dificultat

Les empreses concessionàries recordar que el Govern encara té pendent la compensació per les pèrdues produïdes arran de l'abonament mensual de 30 euros

Autocars Nadal i la UTE Coopalsa, les dues companyies concessionàries de les línies de transport nacional regular de viatgers, volen participar en la posada en marxa de la gratuïtat del transport públic per tal de garantir que no es produeixen disfuncions que posin a les empreses concessionàries en una situació de major dificultat, així com per assegurar que aquesta gratuïtat reverteixi en el manteniment dels elevats nivells de qualitat del servei oferts fins ara.

Així mateix, dins de la planificació del transport públic i més enllà de la qüestió de la gratuïtat, Nadal i Coopalsa recorden que el Govern té pendent la compensació de les pèrdues produïdes per l’entrada en vigor de l’abonament mensual de 30 euros el setembre de l’any passat. Cap de les dues companyies no ha rebut encara cap quantitat en concepte de compensació des de l’1 de setembre, fet que està tenint un impacte molt notable en la viabilitat econòmica de les concessions, després d’un període molt complicat marcat per la pandèmia.

És per això, que els operadors del transport públic esperen que abans d’introduir la gratuïtat del servei es compensi la introducció de l’abonament de 30 euros.

Totes dues empreses han posat novament als experts independents a disposició de l’executiu per tal de trobar una solució tècnica que s’ajusti a l’impacte real d’una rebaixa que vuit mesos després, continua sense resoldre’s.

Així mateix, ambdues companyies estan a l’espera de percebre la compensació per les pèrdues ocasionades per la Covid-19 durant el 2021. L’any passat ja van percebre la quantitat relativa a les pèrdues del 2020, però queda pendent el 2021, un any que va ser especialment dolent per al transport públic, sobretot durant la temporada d’hivern.