El secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, i el cap del departament per evitar la doble imposició del ministeri de Finances de la República de Croàcia, Dalibor Legac. (Foto: SFG)
Sector públic

Andorra i Croàcia clouen les negociacions per al CDI

El departament de Tributs i de Fronteres centra la seva feina en la digitalització i la implementació de la taxa turística

Andorra la Vella.- Les delegacions d'Andorra i de la República de Croàcia han conclòs les negociacions del conveni per eliminar la doble imposició (CDI) amb relació als impostos sobre la renda i prevenir l'evasió i l'elusió fiscal amb la rúbrica del text acordat. Segons han informat des de l'executiu, entre l'11 i el 13 de juliol, han tingut lloc a Andorra les darreres reunions entre les dues delegacions encapçalades pel secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, i pel cap del departament per evitar la doble imposició del ministeri de Finances de la República de Croàcia, Dalibor Legac.

Un cop finalitzades les negociacions, ambdós països iniciaran els tràmits interns que han de permetre la signatura del text i la seva posterior aprovació per part dels parlaments d'ambdós estats.

Cal recordar que amb aquest, són tretze els convenis negociats per evitar la doble imposició i prevenir l'evasió fiscal negociats per Andorra amb països com els Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal, Xipre, San Marino, Hongria, República Txeca i els Països Baixos. Els negociats amb Països Baixos, Hongria, República Txeca i Croàcia resten pendents del tràmit de signatura i ratificació perquè estiguin en vigor.

Programa del departament de Tributs i de Fronteres

D'altra banda, cal destacar que el Govern ha aprovat el programa anual d'actuació del departament de Tributs i de Fronteres (DTF) del 2022, així com el pla de control fiscal del departament. El ministre de Finances, Eric Jover, ha explicat que el programa anual dona seguiment als dels anys anteriors amb una "estratègia continuista". D'aquesta manera, refermen l'aposta per la digitalització. És a dir, en el marc de la digitalització de l'administració, es dona continuïtat al procés de desenvolupament d'un nou entorn per presentar declaracions de forma telemàtica, iniciat l'any 2019, pel qual durant l'any 2020 es va publicar la nova Oficina Virtual per a la presentació de l'IRPF i en el decurs de l'any 2021 s'hi va afegir la presentació de l'IS. Durant l'any 2022 el departament s'ha de centrar a integrar la nova Oficina Virtual en el nou portal del ciutadà, així com implementar la resta de tràmits digitals que encara no es troben en aquest nou entorn.

Pel que fa a l'àmbit fiscal, Jover ha recordat que es troba a tràmit parlamentari el projecte de llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d'altres normes tributàries i duaneres. A més, enguany entra en vigor la Llei reguladora de l'impost sobre les estades en allotjaments turístics. Un seguit de canvis que faran necessària l'adaptació de la tasca del departament. A tall d'exemple, com a conseqüència de la creació del nou impost sobre les estades en allotjaments turístics, centrarà els seus esforços en aspectes com ara el desenvolupament d'una solució informàtica que permeti la liquidació de l'impost, així com la difusió de l'impost i de la seva gestió per als obligats tributaris que hagin de liquidar-lo.