El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

Jover destaca que l'endeutament aquest any estarà en una forquilla d'entre 21 i 111 milions menys que al 2021

El Govern dona llum verd a un nou reglament que desenvolupa la llei de recuperació i de resolució d'entitats bancàries

Andorra la Vella.- El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ha emfasitzat que l'executiu preveu acabar aquest any amb un endeutament que se situï en una forquilla d'entre els 21 i els 111 milions menys que el de l'any passat. Aquestes xifres variaran en funció de si es decideix o no fer una emissió de deute de 92 milions d'euros que encara "no està decidida". Així, tal com ha especificat Jover, en cas que es faci aquesta emissió l'endeutament ascendiria a 21 milions menys que el tancament del 2021 (1.301 milions) i, en canvi, si no es duu a terme, la xifra total estaria en 111 menys.

El ministre també ha volgut puntualitzar que respecte al PIB, al tancament del 2021 l'endeutament se situava en el 46,2% i que en els dos escenaris que es plantegen per a aquest 2022 se situaria entre el 42,4% i el 39,5%. "El Govern d'Andorra durant el 2022 redueix l'endeutament", ha volgut subratllar Jover. El titular de Finances ha fet aquestes manifestacions davant les informacions que el primer trimestre del 2022 s'ha tancat amb un endeutament de 1.545 milions.

Nova adaptació a la normativa financera europea
D'altra banda, cal destacar que el Govern ha aprovat el reglament de desenvolupament de recuperació i de resolució d'entitats bancàries i d'empreses d'inversió. Jover ha exposat que aquest text completa i desplega la normativa de la Llei de recuperació i de resolució d'entitats bancàries i d'empreses d'inversió, de l'abril del 2021, referents al contingut dels plans de recuperació individuals i de grup, dels acords d'ajut financer així com de les condicions pels mateixos i les competències i funcions de l'administrador provisional, i també el desenvolupament de determinats aspectes organitzatius sobre el funcionament dels instruments de resolució, els acords de cooperació amb tercers països i altres aspectes de funcionament del FAREB i actuacions de l'AREB en tercers països. El ministre ha destacat que amb aquest nou reglament Andorra "avança un pelet més" en l'homologació de la normativa financera per equiparar-la a l'europea.