Gent esperant el seu torn al departament de Tributs i Fronteres. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

Pròrroga per a la presentació de l'impost de societats

Els problemes informàtics han impedit una tramitació amb normalitat

Andorra la Vella.- El termini de presentació dels formularis declaratius de l’impost sobre societats i l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals s'allarga fins al 31 d’agost. Aquesta decisió ha estat presa tenint en compte que el mes de juliol és un període en què es concentra un gran nombre d’obligacions de presentació de declaracions i que els darrers dies la seu electrònica del Govern ha tingut incidències que no han permès que es presentessin amb normalitat les declaracions de l’impost sobre societats i de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.

Tal com ha explicat el ministre de Salut, Albert Font, que ha exercit com a portaveu de l'executiu en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el departament de Sistemes Informàtics està treballant per solucionar les incidències tècniques de la plataforma informàtica de Tributs amb la voluntat que funcioni normalment en el termini més breu possible.

D'altra banda, cal destacar que el consell de ministres ha aprovat la signatura i posterior ratificació del conveni entre el Principat i el Regne dels Països Baixos per eliminar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i el capital i prevenir l’evasió i l’elusió fiscal (CDI). Un cop signat el conveni per ambdues parts es trametrà al Consell General per a l’aprovació parlamentària i als coprínceps per a informació.
Les negociacions d’aquest conveni tenen origen el 2009, amb la signatura d’una declaració política de compromís d’estudiar i avaluar l’oportunitat del CDI entre els dos països. La darrera ronda de negociacions amb les propostes dels dos països va tenir lloc per via telemàtica l’octubre de l'any passat. El text es va acabar tancant entre novembre i desembre del 2021 i es va rubricar de manera virtual el passat 2 de juny.

Actualment, són tretze els convenis negociats per evitar la doble imposició i prevenir l’evasió fiscal amb països com els Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal, Xipre, San Marino, Hongria, República Txeca i els Països Baixos. Resten pendents de tràmits de signatura i ratificació perquè estiguin en vigor els de Països Baixos, República Txeca, Hongria, i Croàcia.