L'avís a la plataforma digital. (Foto: Govern d'Andorra)
Sector públic

Nou termini per a la presentació de les declaracions de l'IS i l'IRNR

Jover destaca que no saben quan pot estar resolta la incidència en la plataforma

Andorra la Vella.- El consell de ministres, que s'ha reunit aquest divendres de forma extraordinària, ha aprovat l'ampliació dels terminis de presentació dels formularis declaratius de l'impost general indirecte (IGI), de l'impost sobre societats (IS) i l'impost sobre la renda dels no-residents fiscals (IRNR-establiments permanents).

D'aquesta manera, i tal com es recull al decret i a l'avís que es publicaran aquest mateix divendres al BOPA, excepcionalment no es consideraran presentades extemporàniament les declaracions de l'IGI que tinguin com a fi del termini voluntari de presentació l'1 d'agost, sempre que es presentin entre el 2 i el 5 d'agost, ambdues dates incloses. Durant aquest període no s'aplicarà cap recàrrec per presentació extemporània i s'admetrà l'ingrés del deute tributari mitjançant domiciliació bancària.

Així mateix, s'ha tornat a allargar, també, el termini de presentació de les declaracions de l'IS i de l'IRNR (establiments permanents). En aquest cas els obligats tributaris podran presentar la declaració fins al 15 de setembre, i es prorroga d'aquesta manera el nou termini que el consell de ministres ja va allargar aquest dimecres passat.

Segons argumenten des de l'executiu, la decisió s'ha pres per "facilitar als obligats tributaris la presentació de les declaracions tenint en compte que els darrers dies la seu electrònica del Govern està tenint incidències que no permeten que es presentessin amb normalitat" les declaracions i també tenint en compte que el juliol és un període en el qual es concentra un gran nombre d'obligacions de presentació de declaracions de caràcter tributari.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha destacat que en un primer moment es va decidir prorrogar el lliurament de les declaracions de l'IS i l'IRNR fins al 31 d'agost, ja que pensaven que "en poques hores estaria resolta la incidència" però ara s'ha comprovat que no hi ha una "data clara" sobre quan poden estar solventats els problemes i, per tant, s'ha pres la decisió d'allargar la presentació fins al setembre perquè els obligats tributaris "no pateixin" les conseqüències d'aquesta problemàtica. I és que no es vol que el mes d'agost, que és habitualment període vacacional, hagin d'estar pendents d'aquest lliurament. I és que hores d'ara no es poden presentar les declaracions de l'impost de societats.

L'afectació que aquesta incidència ha tingut sobre l'IGI ha fet que des del Govern s'hagi pres la decisió, ha remarcat el ministre, de considerar que les declaracions presentades durant la primera setmana d'agost no es són extemporànies i, per tant, és com si de facto es prorrogués el termini.

Jover ha destacat que tant el departament de sistemes informàtics del Govern com empreses externes s'estan "barallant" amb aquesta incidència i tot i que encara no està clar què pot estar passant sembla que podria ser un problema del volum en la gestió de dades. De fet, quan s'inclou l'IS és quan falla.

"Cal entendre que amb la digitalització s'assumeixen uns riscos", ha assegurat el titular de Finances, que ha puntualitza que primer s'estan focalitzant en resoldre els problemes informàtics i després ja es valorarà si s'han de derivar "responsabilitats".