Una anterior trobada transfronterera. (Foto: Tavascan.net)
Innovació

El Parc Natural de l'Alt Pirineu coorganitza dues trobades de col·laboració transfronterera als ports de Tavascan i Boet

L'objectiu és reforçar els llaços amb la zona de l'Arieja i donar a conèixer els productes locals dels dos territoris

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, el regional de Pyrénées Ariégeoises i els ens locals de tots dos territoris organitzen aquest agost dues trobades transfrontereres adreçades al veïnat i als visitants de les dues bandes dels Pirineus català i occità. Amb l'objectiu d'estrènyer llaços, promoure l'agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l'intercanvi d'experiències, la primera activitat es va fer aquest divendres al port de Martérat-Tavascan, a les valls de Cardós. Mentre, aquest dissabtes'ha programat al port de Boet des de la vall Ferrera. Les jornades tenen un caire festiu i per primer cop s'emmarquen en el nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions, marca que aglutina aquests dos espais naturals i dos més d'Andorra.

La iniciativa pretén donar un caire institucional i obert al públic a unes trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d'una banda i l'altra dels Pirineus des de temps remots i per enfortir lligams d'amistat i familiars, participar en els festes majors d'un i altre poble i, a més, organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants. De fet, els ports de Boet i Tavascan han estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l'Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com els que fugien de les barbàries de les guerres, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944). 

Guies, evadits, exiliats i forces policíaques van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hàbitat natural, desafiant les baixes temperatures, les nevades i l'esforç físic necessari per superar el llarg camí. En aquest sentit, és significativa la retirada d'uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament. A més, al vessant pallarès d'aquest port va existir fins l'any 1885 "lo Mercat", un espai d'intercanvi de productes d'ús ordinari on podien trobar oli, farina, sucre, eines de ferro, te, sal, formatges, i carbó, en el qual també s'hi feien tractes comercials i venda de bestiar.

Pujada al port de Tavascan

La primera cita, aquest divendres va tenir lloc al port de Martérat-Tavascan i estava destinada especialment a la població d'Ustou (Arieja) i Tavascan. En el marc de la trobada hi va haver música tradicional i tast de productes locals dels dos parcs i es va fer un homenatge a l'André Rouch, anterior president del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises que va morir el 31 de desembre de 2018. 

D’altra banda, dissabte s'organitza la setena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la vall Ferrera. A més de l'acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d'un mercat i una degustació de productes agroalimentaris locals. A més, els participants de la banda pallaresa podran comprar productes dels productors del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises i els de l'altra podran fer el mateix amb els productes dels productors del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Les trobades també es realitzen amb l'objectiu de posar en valor el productes locals agroramaders dels dos parcs, els quals contribueixen a la conservació al mosaic d'hàbitats de prats i pastures i la conservació de la seva biodiversitat, motiu pel qual són accions finançades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN de gestió i posada en xarxa dels espais naturals dels Pirineus.