Agustín Peralt, autor de Lidérate. (Foto: Rodrigo Márquez)
Entrevista

'Els que no mantinguin l'opció de teletreballar quan passi la pandèmia, perdran el seu talent'

Agustín Peralt, expert en productivitat laboral, creu que les empreses hauran d'adoptar una fórmula mixta de treball presencial i remot

Durant gener del 2012, quan els registraven els índexs d'atur més alts de la història d'Espanya, Agustín Peralt va ser acomiadat. Aquella crisi el va obligar a reinventar-se i a compaginar la recerca laboral amb els seus problemes personals. Eren tants els fronts oberts, tant el que havia de solucionar, que necessitava ser molt productiu per aconseguir-ho, i el que en aquell moment era una necessitat de supervivència, el va convertir en un expert en productivitat, amb un mètode propi: FASE, que avui en dia és útil per a moltes persones i organitzacions. Acaba de presentar 'Lidérate. El libro del método FASE'.

Hem après a marxes forçades això del teletreball...
Durant el confinament va succeir tot molt ràpid i ens ha faltat temps per parar-nos a pensar sobre què hem de fer a cada moment i com planificar-nos millor. Tot procés de canvi requereix una reflexió, una adaptació a la nostra realitat, anar provant i veient què funciona i què no, posar-ho en comú amb altres persones i sobretot una disciplina inicial. I en alguns casos, aquest esforç no s'ha fet i en canvi dediquem energia a queixar-nos i lamentar-nos.

Creu que el teletreball és igual d'eficaç que la feina a l'oficina?
Hem de tenir en compte diverses coses que influeixen en el treball remot, com l'entorn disponible en la llar i la personalitat de cadascun. Hi ha gent a qui la solitud els afecta especialment, sobretot en aquells casos on la tasca és molt individual, amb poca interacció. Però si aquests dos factors estan resolts, es pot ser igual d'eficaç. El problema radica en el fet que no dediquem suficient temps a pensar sobre com hem de teletreballar i volem fórmules màgiques i immediates. Pretenem saber treballar des de casa com treballem en les oficines, en qüestió d'un mes. Teletreballar té avantatges: guanyem temps al dia i no gastem tanta energia, de manera que, si el planifiquem bé, podem aspirar a una veritable conciliació. Jo conec diversos casos de persones que, gràcies a haver dedicat temps i esforç a perfeccionar aquest model en remot, han aconseguit ser més efectius a casa que passant les 40 hores setmanals a la seva oficina.

L'eina estrella dels últims mesos ha estat i és, sens dubte, les videotrucada...!
Estan molt bé, però no podem abusar-se perquè ens esgoten, de fet, els anglesos ja li han posat nom a aquest símptoma del zoom: ZOOM FATIGUE, que provoca acabar el dia amb una sensació de molt de cansament. Hem de tenir en compte que no tot requereix una videotrucada i moltes coses es poden solucionar amb el mòbil, la qual cosa et permet caminar mentre duus a terme la trucada. Tinc clients que m'han confessat que s'han passat 10 hores seguides fent videotrucades, enganxant una rere una altra sense, pràcticament, anar al bany. Hem d'aprendre a deixar-nos buits entre zoom i per relaxar-nos i recuperar energies... M'agrada la mesura que hem implantat amb alguns clients: videotrucades de 45 minuts i 15 minuts de descans.

Creu que el teletreball es convertirà en una forma de treball permanent?
Considero que serà una nova forma de treball que conviurà amb la presencial. Seran fórmules mixtes, molt més flexibles, on alguns dies anirem a trobades físiques i altres dies no, de fet, això ja està ocorrent. Crec que la qualitat de la vida de les persones millorarà amb total seguretat, una vegada passi la pandèmia, gràcies a aquesta fórmula mixta. Les empreses que no mantinguin la flexibilitat del teletreball, perdran el seu talent o els costarà fidelitzar-lo, perquè les persones valoraran aquestes fórmules de poder treballar 2 dies a la setmana des de casa, o no haver d'estar viatjant contínuament... Algunes companyies pretenen en el futur intentar tornar al presencial com si no hagués passat res i, estic convençut, que el temps els farà rectificar.

Què dificulta la productivitat?
És important desaprendre moltes de les pràctiques que fins ara hem vist com a normals. La gran majoria dels professionals dedica les seves millors hores del dia, entre les 8 i les 10 del matí, a contestar e-mails, sent la gran majoria d'ells de poca importància. D'altra banda, hem assumit la multitasca com una cosa normal i som capaços de saltar d'una activitat a una altra cada dos o tres minuts, i alguna d'aquestes tasques són tan innecessàries com la consulta del WhatsApp personal o la navegació per internet. Podríem enumerar centenars d'exemples de pràctiques que ens resten temps que després ens queixem de no disposar.

I el seu Mètode Fase, doncs, què aporta?
La base és el disseny d'un mapa mental que et condueix per tot allò necessari per ser productiu: el Focus, l'Atenció, la Sistematització i l'Energia. Qualsevol persona, en qualsevol professió, pot a través del mètode aconseguir grans avanços en la seva productivitat professional i fins i tot en la seva organització personal.

Les noves tecnologies ens han ajudat a ser més productius?
Se suposa que haurien d'ajudar a tenir un major equilibri entre vida personal i professional, però en molts casos provoca estar contestant e-mails fora de l'horari laboral sense la desconnexió necessària. A més, ens porta a una multitasca contínua que veiem com a normal: contestem un correu, llegim un WhatsApp, parlem amb algú, tornem a veure el mail... Moltes persones es passen més del 60% de la seva jornada contestant mails i missatges de WhatsApp mentre es convencen que el problema resideix en què reben molts. A llarg termini, tenen la sensació d'haver treballat moltes hores sense haver fet realment res d'una certa entitat, quedant esgotats perquè, fisiològicament, la multitasca resulta cansadíssima.

Quin país hauríem de prendre com a exemple per millorar la conciliació laboral amb la vida personal?
Cultures com l'holandesa aconsegueixen un equilibri únic entre l'àmbit personal i el professional, són uns mestres en l'organització del temps. Si, com ells, suprimim activitats que ens fan perdre el temps i creem, amb disciplina, una metodologia de treball amb uns hàbits mensuals, setmanals i diaris, guanyarem temps per al que és realment important.