Carregant...

Detall de notícia

  • Natàlia Gallego al despatx de presidència de la Federació de Motociclisme. (Foto: FMA)
  • La presidenta de la FMA, Natàlia Gallego. (Foto: FMA)
Per Eduard Piera, 06/09/2021 A LES 15:24

'El treball que estem fent amb la base comença a donar resultats'

Andorra la Vella.- La benzina corre per les venes de Natàlia Gallego. La presidenta de la Federació de Motocicilsme d'Andorra encara la recta final del seu mandat amb la sensació que els objectius fixats s'estan complint, tot i haver hagut de reformular les actuacions a causa de la pandèmia mundial de la Covid-19 que, com la resta d'activitats, va obligar a reorganitzar-se. Recentment, s'ha completat amb èxit la celebració de la 23a edició del GP de Trial de Sant Julià de Lòria i la presidenta en fa balanç.

Quina valoració en fa del GP de Trial de Sant Julià?
Va anar molt bé! Tothom va sortir molt satisfet; als pilots els va agradar molt el nou recorregut, hem anat més a zones de riu i ha agradat bastant i no és usual poder fer proves així, al riu. Hem hagut de demanar permisos, presentar l'impacte ambiental... però ha valgut la pena perquè poder tenir i això ha fet un trial molt original perquè hi havia tres terrenys diferents. Pel que fa a la Federació Internacional de Motociclisme, han estat molt contents... portem anys organitzant i tothom sabia que havia de fer. Ha anat tot molt rodat.

Van fer un especial incís en la sostenibilitat. Com els ha funcionat?
La FIM cuida el medi ambient de fa molts anys, però nosaltres vam voler fer més encara, i el que hem fet és organitzar el programa KISS Andorra que permet i fomenta que tothom hi participi. Aquest any hem tingut més contacte amb el públic, perquè també poguessin col·laborar i evitar contacte i aglomeracions. Han participat pilots com el Toni Bou i el Fujinami. Ha sigut molt maco veure que han participat molts nens i també hem de celebrar que no hi havia molta brossa, i que estava tot força net. I que cada cop la gent està més conscienciada.

En quin punt està la prova indoor?
Hem presentat els protocols Covid per veure si ens els accepten i el podem tirar endavant. Aquest trial indoor és el que es fa al Poliesportiu de Govern i està previst per al 6 de novembre, que és aquí al costat, però amb la Covid-19 ens hem après a organitzar molt de pressa. Hi ha un 50% aforament demanat i aviat hauríem de saber alguna cosa.

Estan treballant en altres proves?
Tenim diferents activitats, més del dia a dia, en les que estem treballant com són els cursets de trial per nens d’incitació. A més a més, tenim les proves del campionat de trial, el motocròs i estem intentant promoure un nou campionat de Super Motar i Pike Bike. I no ens podem oblidar del Glace Gladiator, que és el campionat de motos que fems obre gel al gener i febrer, i l'hem incorporat a les G-Series al circuit del Pas de la Casa, on comptem amb pilots de MotoGp, Super Bike... i és un espectacle molt xulo!

I de cara a la propera temporada?
Hem tornat a demanar Campionat del Món de trial i volem recuperar les categories femenines, que aquest any no les hem tingut. A banda, organitzem el Campus Internacional de l’estiu i també treballem en activitats d'iniciació a la moto elèctrica. Aquesta és la previsió que tenim.

Han tingut un augmente de llicències en els darrers anys?
És cert que cada vegada hi ha més pilots internacionals que venen aquí. Tot i competir per al seu país d’origen, els expedim la llicència internacional des d'Andorra. Però això no comporta un augment d'ingressos. Per exemple amb Moto GP no es cobren llicències. És més un tema d’imatge i reputacional que no per augmentar els ingressos. 

Com es financia la FMA?
Les fonts principals d'ingressos són les subvencions que rebem, que ens arriben tant des de Govern i Andorra Turisme com dels diferents comuns amb qui fem activitats.

En breu s'acaba el seu mandat, quina valoració en fa?
Estic molt contenta especialment de veure com estan evolucionant els pilots de la base, com és el cas recentment del Gaudi Vall que va fer podi a 125 en la prova que es va realitzar a França.El treball està donant els seus fruits,  i estem fent molt bon camí amb la base, com es veu en els resultats i això és quelcom que queda pel futur.

Quan tenen previst fer l'assemblea?
Si tot va com ha d'anar i la pandèmia ens ho permet, hauria de ser entre finals de gener, primers de febrer. La nostra intenció és, seguint tots els protocols que ens marqui el Govern, fer que sigui presencial. 

Ha decidit si optarà a la reelecció?
Quan passi el Trial de les Nacions decidirem què fem. Porta tot molta feina i hem de veure si podem seguir el ritme i veure què podem fer. D'una manera o altra porto més de 20 anys dins la FMA.