El centre comercial Epizen ha rebut 300.000 visitats només a l’agost (Foto: ANA)
Turisme

Andorra supera els dos milions de visitants a l'estiu

El turisme de compres suposa el principal motiu de la visita en el 62% dels casos

Andorra la Vella.- Durant els mesos de juliol i agost, Andorra ha rebut un total d'1.985.876 visitants, segons dades del departament d'Estadística del Govern. Si a aquesta xifra se li sumen els turistes que van arribar al país els últims dies de juny, més els que ho han fet durant aquest mes de setembre, el Principat ha superat amb escreix els dos milions de visitants, cosa que el situa en registres prepandèmia.

La setmana passada el Govern va informar que el mes d'agost es va tancar amb l'arribada d'un total d'1.140.020 visitants, un 28,5% més que l'agost del 2021. El juliol també es va tancar amb una xifra a l'alça, concretament 845.856 turistes i excursionistes -en aquest segon grup es computen els que només passen un dia al país i per tant no pernocten-, fet que va suposar un increment del 36,8% respecte al mateix mes de l'any 2021.

En termes acumulats dels dotze últims mesos, els visitants presenten un augment d'un 81,6% respecte al mateix període anterior. Tant turistes com excursionistes van a l'alça amb un 131,1% i un 57,6% més, respectivament. Per països de procedència, sense comptar Espanya i França, amb un increment del 77,7% i el 61,5% respectivament, augmenten fins a un 303% les persones que arriben de la resta d'Europa i d'altres continents.

L'acumulat des de començament d'any del nombre de visitants-dia -la suma dels excursionistes i dels turistes per la pernoctació mitjana- és un 120% superior en relació amb el mateix període de l'any anterior.

Cal destacar que un 53,5% dels visitants han vingut en família; un 32,9% en parella i un 10,3% amb amics. Pel que fa a la pernoctació mitjana, aquesta ha estat de tres nits, la mateixa que el 2021. Un 78% s'ha allotjat a hotels i la categoria més freqüent ha estat els de quatre estrelles (41%).

Turisme de compres
El motiu principal de la visita, amb un 62%, ha estat les compres, segons dades del departament d'Estadística. Ja de lluny, amb un 11%, la natura és el segon dels motius, mentre que, en tercer lloc, amb un 7%, se situa la pràctica de l'esport a l'aire lliure, especialment l'escalada, el senderisme i la bicicleta de muntanya.

Un dels punts calents que aquest agost ha concentrat bona part del turisme de compres ha estat el nou centre Epizen, situat a l'entrada al Principat per la frontera amb Espanya. Aquest 'gegant' del 'retail', el més gran i nou del país, només a l'agost ha rebut fins a 300.000 visitants, segons els comptes del mateix complex comercial. La majoria, asseguren les mateixes fonts, procedents de Catalunya i el sud de França.