Noemí Suriol, directora de 'Lenoarmi'. (Foto: )
La directora de 'Lenoarmi', Noemí Suriol, durant una de les activitats aquàtiques amb nadons. (Foto: )
La directora de 'Lenoarmi', Noemí Suriol, durant una de les activitats aquàtiques amb nadons. (Foto: )
Speaker's Corner

Speakers'Corner: l'aigua com una oportunitat de connexió

Noemí Suriol explica els beneficis del mètode Lenoarmi, un nou enfocament del moviment

Escaldes-Engordany.- D'intentar combatre un mal d'esquena a acabar creant una escola d'educació física per la família. Aquesta és història de Maria Rosa Puigvert, una dona autodidacta i emprenedora que va acabar creant el mètode Lenoarmi. De fet, tal com explica la seva pròpia filla, Noemí Suriol, tot va començar quan Puigvert, una maresmenca que sempre havia viscut a prop del mar, va començar a documentar-se i a investigar sobre la relació entre el moviment i l'aigua amb l'objectiu d'intentar minimitzar l'escoliosi que patia. Un procés que, amb la salut com a motor de fons, la va dur a viatjar arreu i entrar en contacte amb diferents professionals, moltes d'elles, llevadores. Anys més tard, fruit de la seva pròpia experiència, Puigvert va acabar creant una escola per embarassades que partia del concepte 'bilingüisme entre l'aigua i la terra' i a on ensenyava els pares a banyar els nens a casa com una oportunitat de connexió.

Suriol, després d'haver estudiat fisioteràpia i haver-se especialitzat en neuropediatria infantil, ha agafat el relleu de la seva mare i actualment es troba exercint com a directora pedagògica a Lenoarmi. El dimarts 8 de novembre a les 19 hores, doncs, exposarà en la pròxima conferència del cicle 'Speakers'Corner' a l'hotel Roc Blanc en què consisteix aquest mètode, uns tallers dirigits a infants d'entre 0 a 3 anys que ja s'estan impartint en diferents piscines d'Espanya. "Es tracta de treballar tot el potencial del nen des d'un punt de vista molt integral" avança Suriol, qui defineix 'Lenoarmi' com una metodologia i alhora un concepte que engloba també la pedagogia. "Aprendre a moure's és aprendre a viure, ja que els nens necessiten el moviment per a desenvolupar-se" comenta.

De fet, Suriol insistia en el fet que Lenoarmi va més enllà de la natació. "No es tracta només que els nens juguin a l'aigua. Nosaltres integrem també l'educació i la salut" detallava mentre explicava que, de fet, l'aigua funciona com un efecte lupa amb els nens. "Les emocions, dins l'aigua, es fan més evidents. Un nen apàtic ho serà més. De la mateixa manera que ho serà un nen nerviós o un nen prudent" afegia. En aquest sentit, Suriol afirma que part dels beneficis que aporta aquest mètode recauen també sobre els pares, ja que participen molt activament en les sessions. "Els pares han de deixar el mòbil i prestar tota la seva atenció a l'activitat. Tenen l'oportunitat de connectar d'una forma diferent amb els seus fills" assegura Suriol, qui definia aquestes classes com "moments de connexió i de qualitat".

Per altra banda, Suriol detalla que l'activitat també ajuda a treballar la seguretat, ja que el paper dels pares està pensat per transmetre confiança enmig d'un mitjà inestable com l'aigua. En aquest cas, el paper dels monitors és important, que, amb una formació multidisciplinar, són aquells que dirigeixen les classes a través de diverses indicacions.

Ara, de fet, Suriol es planteja iniciar les activitats de Leonarmi a l'hotel Roc Blanc. Unes sessions de 'baby aquatic' i 'baby sport' que, de moment, aniran dirigides a menors de tres anys i que es posaran en marxa el pròxim 14 de novembre i s'han programat els dilluns al matí. "En definitiva és viure l'educació sense estrès. Parlem d'educar des de la serenitat i des de la tranquil·litat" assegura. Així, tothom que hi estigui interessat, pot assistir el dimarts 8 de novembre a la presentació. Una sessió informativa on també s'han convidat pediatres i professionals del món de l'educació.