L'Àlex Armengol presentant Sònia Fernàndez i Sergi Valdés. (Foto: M. R. )
Públic assistent a la conferència d'Speaker's Corner 'Existeix la realitat?'. (Foto: M. R. )
Públic assistent a la conferència d'Speaker's Corner 'Existeix la realitat?'. (Foto: M. R. )
La científica i escriptora catalana, Sònia Fernández durant la seva exposició. (Foto: M. R. )
Speaker's Corner

Speakers'Corner: repensar la realitat des de la filosofia i la física quàntica

Sònia Fernández i Sergi Valdés aborden la temàtica des d'una perspectiva pràctica

Escaldes-Engordany.- L'innovador disruptiu Àlex Armengol va ser el responsable de presentar la Sònia Fernàndez i en Sergi Valdés, una doctora especialitzada en física quàntica i un llicenciat en filosofia. D'aquella agradable conversa d'estiu en va sorgir una idea: posar en comú, d'alguna manera, aquestes dues disciplines a través del concepte 'realitat'. La proposta, finalment, ha arribat a port materialitzant-se en un diàleg titulat "Existeix la realitat?", un esdeveniment que s'ha celebrat aquest vespre a l'Hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany en el marc del cicle de conferències Speakers'Corner. Concretament, sota el paraigua de la secció Mindset Changers.

Una vintena de persones han assistit aquest vespre a la jornada, que s'ha plantejat com un debat de caràcter informal on els dos convidats han abordat la temàtica des d'una perspectiva més aviat pràctica. "La nostra intenció no és parlar amb tecnicismes, sinó fer una mica de contrapunt accessible per a tothom dels dos camps" avançava Valdés abans de la xerrada mentre afegia que es proposava calibrar una mica la visió que tenim de les coses. "Es tracta de fer filosofia. No parlarem de fenomenologia ni diverses teories de la realitat. Simplement, venim a plantejar preguntes sense resposta" apuntava.

"Moltes vegades durant el dia a dia et veus superat pels problemes mundans. És sa aturar-nos i plantejar-nos aquest tipus de preguntes eternes que s'han anat fent al llarg del temps poetes i artistes" apuntava, per altra banda, Fernández. "Aquesta mena de pensaments més grans, a vegades, també els podem aplicar per canviar petites coses de la nostra rutina. Volíem suggerir una mica de gimnàstica neuronal!" afegia, bromejant.

Durant el diàleg, doncs, els convidats han utilitzat el context històric per encarar la realitat. Així, han recuperat la revolució dels pensaments, destacant el corrent de la Il·lustració, on es van promoure les revolucions científiques, començant per Galileu i acabant per Newton. Episodis que, segons ells, han acabat marcant allò que nosaltres definim actualment com a realitat. "Hem volgut posar en dubte algunes idees preconcebudes" han assegurat. Fernández, per part seva, ha exposat curiositats del món de la física quàntica com, per exemple, el fenomen del teletransport.