Dijous 25 d'abril de 2024
|
22:34 H
El cap de Govern en funcions i el ministre d'Estat de Mònaco, durant la roda de premsa d'aquest divendres al matí.
El cap de Govern en funcions i el ministre d'Estat de Mònaco, durant la roda de premsa d'aquest divendres al matí. (Foto: C.C.T.)
Sector financer

Espot diu que és una 'condició absolutament necessària' l'accés als mecanismes de liquiditat del BCE

Encamp.- "No sé si puc dir que és una línia vermella perquè és una paraula forta, però sí que és una condició absolutament necessària l'accés als mecanismes de liquiditat del BCE (Banc Central Europeu) per poder acceptar la lliure circulació de capitals". D'aquesta manera s'ha pronunciat el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, sobre la proposta del non-paper presentat per Europa sobre el marc general de control del sistema financer. El cap de Govern ha incidit en el fet que en la ronda de negociació d'aquest dijous a Brussel·les el que s'ha fet és "respondre al document de posició inicial" que "evidentment no suposa cap acord perquè requereix arbitratge polític", però ha emfasitzat que era necessari poder donar aquesta resposta "per l'interès del nostre país".

Així, el cap de Govern en funcions ha destacat que la resposta que ha donat Andorra a la Comissió Europea no es podia "demorar" i ha volgut recordar que és "perfectament consensuada" amb el sector financer. En aquest sentit, ha posat en relleu que el Govern és "ferm en la defensa" de les seves posicions i que van "en el sentit de defensar l'interès d'Andorra i de sectors tradicionals" com el de la banca. Així, ha puntualitzat que demanar aquest accés al BCE no és "una qüestió simbòlica o rebequeria" sinó que és perquè si entitats estrangeres s'estableixen al país cal que les nacionals puguin competir en l'àmbit europeu "en igualtat de condicions". I, per poder-ho fer, ha incidit que calen aquests mecanismes d'accés a la liquiditat del banc central. Ha admès, però, que es tracta d'una qüestió "complicada" tenint en compte que no depèn només de la Comissió Europea, però ha afegit que cal defensar-la, ja que és la "condició 'sine qua non' per acceptar la lliure circulació de capitals a terme" perquè també ha manifestat que caldrà un període de transició "llarg".

Espot ha fet aquestes manifestacions en el marc de la visita del ministre d'Estat de Mònaco, Pierre Dartout, que ha explicat que la situació al seu país és "molt diferent" de la d'Andorra, ja que ells tenen la supervisió del Banc de França.

Notícies relacionades