Les noves bosses de Mercadona ja són a totes les seves botigues. (Foto: Mercadona)
Empresa

Mercadona ja ha eliminat defintivament les bosses de plàstic d'un sol ús

Les més de 1.600 botigues de la cadena només n'ofereixen de paper, ràfia o reciclades

Mercadona ja ha eliminat definitivament les bosses de plàstic d'un sol ús de totes les seves botigues, segons han informat en un comunicat. Les més de 1.600 botigues de la cadena ja només oferiran als clients tres tipus de bosses: les de paper, les de ràfia i les bosses amb un 50-70% de plàstic reciclat procedent de l'embalatge recuperat a les botigues. Aquesta última alternativa és el fruit del compromís conjunt de clients, empleats i proveïdors, i de la seva implicació en l'aprofitament dels recursos, la reducció, la reutilització i el reciclatge per allargar la vida dels materials i evitar que acabin a l'abocador.

Per a la seva fabricació, la companyia reaprofita anualment més de 3.000 tones de plàstic procedent dels embalatges recuperats a les botigues, que després envia als blocs logístics per logística inversa i, des d'allí, al gestor autoritzat Saica, que el converteix en gransa, perquè el fabricant Plasbel li doni una segona vida en forma de bosses per transportar la compra. Amb aquesta mesura, que es va iniciar el 2018 a 66 botigues i s’ha anat implantant a la resta de la cadena de manera progressiva, el client ja pot triar entre el tradicional cistell de ràfia de 50 cèntims, una bossa de paper de 10 cèntims i una bossa amb un contingut de plàstic reciclat d’entre el 50 i el 70%, també de 10 cèntims. Totes aquestes opcions són reutilitzables i reciclables.

A més, la companyia instal·larà progressivament a totes les botigues un nou moble per a les bosses de plàstic que utilitzen els clients a les seccions de frescos, que està dotat d'un nou sistema dispensador que redueix el malbaratament de les bosses. El mecanisme de reposició és més fàcil i intuïtiu que l’anterior, de manera que facilita la tasca al treballador de la secció.