Els canvis a la TDT continuen per Arans i Llorts. (Foto: Andorra Telecom)
Innovació

Els canvis a la TDT arriben a Arans i Llorts

La tercera edició del Demo Day del Niu es farà el 21 d'octubre

Andorra la Vella.- Els treballs del canvi de freqüència de la TDT, que exigeix la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU), afectaran aquest dijous dia 3 d'octubre els pobles d’ Arans i Llorts. Aquests treballs comportaran un tall d’unes dues hores en l’emissió de diferents canals mentre duri la intervenció, a part dels canals afectats per aquesta resintonització.

Les cadenes de TDT que canviaran de freqüència seran Esports3, Euronews, TV5 Monde i Pirineus TV. A més, aquesta modificació s’aprofitarà també per permetre l’arribada d’ Andorra Televisió en alta definició (HD).

Per poder veure aquests cinc canals a partir del canvi, els edificis de pisos hauran de realitzar un petit ajustament en l’antena col·lectiva, mentre que als habitatges unifamiliars tan sols hauran de fer una resintonització dels canals de la TDT, tal com informen des d' Andorra Telecom. La resta de zones del país s’aniran canviant progressivament durant el mes d’octubre.

Tal com afegeixen des de la companyia de telecomunicacions, es pot trobar el calendari de canvis i l’explicació del projecte al web www.tdt2019.ad.

D'altra banda, des d' Andorra Telecom han informat de la celebració de la tercera edició del Demo Day del Niu, un fòrum que posa en contacte projectes innovadors i inversors. L’esdeveniment, que organitza el viver d’empreses d’Andorra Telecom, se celebrarà el dia 21 d’octubre a la sala d’actes de Caldea i s’hi presentaran un total de sis projectes innovadors amb la tecnologia com a fil conductor.
El Niu hi aporta quatre dels seus projectes que “ja estan en una grau de maduresa suficient i prou definits per sortir al mercat a buscar finançament”, tal com ha apuntat el responsable de la incubadora d’Andorra Telecom, Miquel Gouarré.

Les quatre 'start-ups' presentaran els seus projectes d’àmbits molt diversos: una aplicació que elabora plans d’ entrenament a mida, un programari de gestió orientada al sector financer i les assegurances, una eina per al sector industrial desenvolupada amb ' blockchain' i una eina de suport a les botigues de les plataformes de venda en línia.

Cal recordar que el Niu compleix una doble faceta. Acompanya els projectes en el seu moment inicial a través del programa d’incubació i dona suport en les fases finals amb l’acceleració. Un dels eixos d’actuació és el suport en la recerca de capital per tirar endavant les ' start-ups'. “El capital és determinant, un factor clau. Sense finançament adequat les idees més brillants es veuen abocades al fracàs”, assenyala Gouarré.

Les altres dues iniciatives que acudiran al Demo Day són projectes externs que estan en fase de selecció actualment. Des d’un primer moment no s’ha volgut restringir la participació als projectes del Niu sinó que “s’ha apostat la presència d’inversors per poder presentar altres idees interessants", segons el responsable de la incubadora.

El Niu ja ha començat a contactar amb professionals especialitzats en finançament provinents d’entitats bancàries, 'family office', fons de capital risc i 'business angels'. Els organitzadors, que han destacat la bona acollida de la jornada, preveuen comptar amb la presència d’una quarantena d’ inversors.

El Demo Day també serà una oportunitat per conèixer l’evolució de l’eina de pagament Paymeter, una aplicació sorgida del Niu a través del seu impulsor, l’emprenedor David Tiago.