El ministre portaveu, Eric Jover, moments abans de la roda de premsa. (Foto: SFG)
Sector públic

El volum d'empreses que volen un crèdit tou ja supera les 1.300 i l'import demanat arriba a 372 milions

Des del Govern es torna a cridar a la calma pel que fa a la compra de mascaretes

Andorra la Vella.- El Govern ha rebut un total de 1.314 sol·licituds al programa de crèdits tous, 489 de les quals d'autònoms i 825 d'empreses. Aquestes peticions sumen un import de 372 milions d'euros. El ministre portaveu, Eric Jover, ha destacat que ja s'han resolt 207, de les quals 179 han estat positives i ha detallat que pel que fa a les ajudes que van a cobrir despeses de funcionament de les empreses sumen 9,1 milions atorgats, és a dir, el 38% del que s'havia demanat, i les de refinançament de crèdits, 280.000 euros, el 9% del sol·licitat. En aquest sentit, Jover ha justificat aquesta darrera dada ja que hi ha moltes empreses que demanen un import pel total del deute quan el programa està limitat a dos mesos.

El ministre portaveu ha manifestat que a poc a poc les empreses i els autònoms es van acollint a aquestes ajudes i ha puntualitzat que ara les demandes que arriben són més les de petites empreses i autònoms que han tingut, potser, més dificultats per reunir la informació. Jover ha destacat que s'ha intentat que la documentació que hagin de facilitar sigui "el més àgil possible" i ha recordat que a la pàgina web del Govern hi ha un apartat amb 96 preguntes i respostes que els pot ajudar a tenir informació sobre aquesta tramitació. El ministre també ha volgut recordar que Andorran Banking ha decidit que no cobrarà interessos per descoberts en la línia d'ajudar empreses i autònoms que tinguin problemes de tresoreria i que hagin demanat ja un crèdit tou.

Des del Govern també s'ha volgut tornar a fer una crida a les persones a la calma pel que fa a la compra de les mascaretes i, en aquest sentit, Jover ha reiterat que aquesta mesura serà necessària quan es decreti el desconfinament i que, per tant, "no hi ha pressa". En aquest sentit, ha apel·lat a evitar les aglomeracions de persones per adquirir aquest material i ha recordat que els col·lectius vulnerables ja les han rebut i, també, que les empreses de serveis essencials poden rebre les mascaretes casolanes de les quals ja se n'han fabricat més de 6.500.

Pel que fa als dubtes sobre el calendari escolar, el portaveu de l'executiu ha manifestat que ara com ara és "molt difícil predir" si caldrà fer canvis i ha manifestat que en funció de l'evolució de les dades sanitàries s'aniran prenent decisions que seran comunicades "pels canals oficials". En aquest sentit, ha remarcat que en funció de quan acabi el confinament es "podrien prendre decisions" com la modificació de les vacances escolars o l'allargament del curs. Ha volgut incidir, però, que ara com ara avançar qualsevol decisió seria "especular".

Qüestionat sobre si s'ha detectat un increment de comerços que apliquen preus abusius o que venen productes no autoritzats, Jover ha explicat que els inspectors de comerç i la policia treballen per fer inspeccions perquè no obrin els que no poden o perquè no hi hagi preus abusius. Ha recordat que dues farmàcies han estat sancionades i que les multes que hauran de satisfer poden anar dels 3.000 als 6.000 euros.

I pel que fa a les campanyes iniciades perquè es deixin de pagar les quotes de lloguer d'habitatges, i préstecs o hipoteques als bancs el ministre ha apel·lat al principi de coresponsabilitat i ha recordat que tothom "ha de complir les seves obligacions" i que, per tant, en el cas de persones que han percebut el seu salari han de pagar allò que tenen compromès.

Jover també s'ha referit al treball per al segon paquet de mesures que ja han presentat als grups parlamentaris i ha reiterat la voluntat que hi hagi consens. També ha manifestat que seran mesures "àmplies i transversals, tant econòmiques com socials".

A l'últim, ha detallat que el fons de solidaritat per fer front a despeses sanitàries i al suport a col·lectius vulnerables ja suma 1,4 milions i que s'han rebut més de 22.500 missatges al telèfon solidari 828.