Alguns comerços andorrans no han tornat a obrir després del confinament. (Foto: E.C.)
Empresa

La factura de la pandèmia: es perdran 12 milions de llocs de treball a Europa

Segons l’USdA, la manca de diversificació en l’economia andorrana comportarà que hi hagi més població a l’atur

Andorra la Vella.- El coronavirus està provocant una crisis econòmica sense precedents que portarà una onada d’acomiadaments llarga i difícil de superar. L’Organització Internacional del Treball (OIT) preveu en un dels seus darrers informes que al 2020, a Europa, es perdran 12 milions de llocs de treball a temps complert. A Andorra els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) afecten a gairebé 10.000 persones, una xifra que s’hauria pogut evitar si “el país hagués fet els deures en el seu moment”, segons el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach. Per a l’USdA, la manca de diversificació en l’economia andorrana comportarà que hi hagi més població a l’atur, ja que “el Principat depèn única i exclusivament del turisme; no som capaços de fabricar res ni produir res, i això fa que siguem molt vulnerables, deixant de banda que estem molt influenciats per l’estabilitat financera dels països veïns”. El sindicat considera que el Govern “hauria d’haver apostat per una diversificació de l’activitat econòmica, en comptes de seguir centrats en el tabac i els turistes”.

Un forat dins les arques de l’Estat

Fer-se càrrec dels milions de persones que s’han quedat sense feina a Europa, tal com adverteix l’OIT, posarà en perill els sistemes de benestar dels països europeus, a més d’un augment de la desigualtat i fins i tot l’auge d’una política més radical comandada per partits d'ultradreta. En el cas d’Andorra, el representant sindical recorda que durant 15 anys s’ha demanat a l’executiu un fons empresarial per fer front a aquest tipus de situacions i un contributiu per als treballadors i afegeix que “aquest atur a l’andorrana que ha creat el Govern, que aporta un 75% dels sous dels treballadors, crearà un preocupant forat dins les arques de l’Estat”.

Per a l’OIT, aquesta pandèmia ha evidenciat l'enorme precarietat que encara hi ha al món laboral europeu, i les bretxes en els sistemes de protecció social d’aquests països, les que han deixat a milers de persones en una situació de penúria. En aquest sentit, Ubach adverteix que rebrots com el que s’estan produint en aquests moments a la Xina deixen lluny la fi de la pandèmia, i que la crisi econòmica es podria agreujar encara més amb un segon confinament.