Crida del Govern a pagar l'IGI dels productes comprats a l'estranger
A l'Alça

Crida del Govern a pagar l'IGI dels productes comprats a l'estranger

El ministre de Finances, Eric Jover, recorda que l'impost s'ha de fer efectiu si els béns superen els 900 euros

Hem de ser realistes: el turisme de compres que sosté el país és un model que ha d’evolucionar sinó vol entrar en crisi. Els preus ja no són tan competitius com abans perquè a Internet sovint són més baixos o amb l’estalvi de l’IVA o la TVA un producte pot acabar sortint més barat a Espanya o França. I és precisament per això que el Govern està més alerta que mai i des de fa uns mesos ha augmentat els controls a la duana per detectar tots aquells ciutadans que van al país veí, fan el 'tax-free' i després tampoc paguen l’IGI que els correspon.

El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, ha demanat durant la seva darrera entrevista al programa 'A l'alça', que la població sigui conscient de la importància de pagar aquest impost. "Pagar impostos no ve de gust, però després hi ha uns serveis públics, i durant la Covid-19 s'han fet evidents perquè tothom ha estat d’acord que l’hospital i els sanitaris havien estat a l’alçada de les circumstàncies i que havíem tingut la infraestructura suficient perquè no s’aturessin, doncs tot això és possible amb molts diners dels pressupostos de l’Estat, i es paguen amb els impostos, fent una senzilla declaració del 4,5% del seu valor, podem ajudar a que la salut funcioni, per exemple", ha explicat.

La pandèmia es va emportar els turistes, però l’estalvi de l’IVA s’ha acabat emportant alguns clients locals. I no complir després amb l’impost general indirecte potser avui ens estalviarà uns euros, però a llarg termini, ens farà perdre el nostre comerç. Per evitar-ho el Govern ha simplificat al màxim la declaració de l'IGI a la duana perquè sigui un tràmit de pocs minuts, que es pot fer els 365 dies de l'any, a qualsevol hora.

"Estem en un moment que hem hagut de tancar la nostra activitat econòmica durant diversos mesos, la mobilitat internacional també ha estat molt compromesa i tenim molts negocis aquí a Andorra que s’han trobat que els seus clients anaven a comprar fora del país i per la picaresca de no declarar obligatòriament els impostos, obtenien preus que eren més interessants en un altre lloc que no pas Andorra. Doncs crec que també hem de ser rigurosos amb això", ha admès. Cal recordar que si es fa una compra superior als 900 euros fora d’Andorra, s'ha de declarar el seu cost a la frontera i s’han de pagar els impostos indirectes corresponents. Si la compra és inferior a 900 però superior a 300 i s'ha fet el 'tax-free', s’ha de pagar l'IGI del 4,5%.