El futur del turisme canillenc
A l'Alça

El futur del turisme canillenc

Camp aposta per atraure el turisme d'alt poder adquisitiu i potenciar els productors agrícoles artesans

Al 1964 Andorra inaugurava la seva primera estació d’esquí amb telecabina. Era a Soldeu, i va suposar l’inici de la revolució turística de Canillo. Des d’aleshores, la parròquia ha viscut dels visitants, i mig segle ha donat molt de sí, però ja és hora d’obrir nous horitzons econòmics per diversificar el teixit empresarial dels canillencs. És per això que des del comú de Canillo s'aposta per repensar el model actual i atraure el turisme d'alt poder adquisitiu, a més de potenciar els productors agrícoles artesans.

Durant la seva intervenció al programa 'A l'Alça', el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, ha assegurat que "no podem créixer indefinidament perquè els recursos naturals són limitats; tenim l’aigua que tenim i no podem abastir molt més del que ja estem abastint actualment, no tenim problemes d’aigua a l’hivern a la parròquia de Canillo però Déu ni do el que es tensiona la xarxa d’aigua quan estem en plena ocupació a Canillo, i tenim el tema de la mobilitat. Està clar que no podem continuar amb aquest model, però el canvi no serà immediat ni ràpid perquè és impossible".

Apropar el turista a la natura amb instal·lacions que facilitin el seu l’accés és una clara aposta del comú de Canillo, però per diversificar l’economia també estan decidits a fer créixer el col·lectiu de petits productors agrícoles, perquè "això és marca Andorra també, tenir aquests productes gastronòmics que cada vegada busca més el client", i ha afegit, "hi ha una demanda creixent de productes artesans de Km0 i hem d’aprofitar aquest filó. Avui en dia molts terrenys de la parròquia i d’Andorra en general s'aprofiten per cultivar tabac, i si volem mantenir la pagesia, i aquests no tenen l’ingrés del tabac, han de tenir altres ingressos agrícoles si els volem mantenir".

La pandèmia del coronavirus va paralitzar el turisme internacional per complet. Portem mesos sense rebre visitants, més enllà dels pocs que arriben gairebé de manera anecdòtica. És una parada que fa mal al sector, però que ha de servir per preparar, quan tornin, el nou model turístic del país.