La proporció de reserves d'hotels a través de plataformes a internet va augmentar del 23,1% al 26,1% entre 2015 i 2017, segons un estudi elaborat per l'Associació Europea d'Hotels, Restaurants i Cafès (Hotrec) i la Universitat de Ciències aplicades de Suïssa Valais i recollit per la patronal espanyola Cehat.
L'informe assenyala, a més, que les tres plataformes líders del mercat europeu, Expedia, HRS i Booking, controlen ja més del 92% del mercat d'intermediaris. En concret, Booking frega el 66% de la quota de mercat.
En aquest context, més d'un 50% dels hotelers entrevistats per a l'estudi se sent "pressionat" a acceptar les condicions de les plataformes, entre elles, les que es refereixen a les clàusules de paritat, la política de cancel·lació o els descomptes especials que els hotels no oferirien voluntàriament.
Així mateix, els hotels petits i independents es mostren més pressionats que les grans cadenes hoteleres i més d'un 70% dels entrevistats considera que no hi ha una solució "justa i eficaç" als desacords, segons s'extreu de l’informe.
No obstant això, tot i que l'argument de venda d'aquestes plataformes es resumeixi en "el menor preu garantit", l'estudi constata que les clàusules "abusives" que s'apliquen als hotels, a la pràctica suposen una equiparació a l'alça de tots els canals de venda en línia. Així, aquestes plataformes, a través de les seves clàusules de paritat, impedeixen als hotels oferir millors ofertes a través dels seus propis canals de venda, el que provoca, segons l'informe, un encariment del preu dels allotjaments hotelers.
Davant d'aquesta situació, el sector hoteler alerta dels perjudicis que les clàusules "abusives" en els contractes d'aquestes plataformes estan suposant, tant per al sector com per al consumidor final.