L'economista en cap de l'FMI, Maurice Obstfeld, i el director adjunt d'Investigació, Gian Maria Milesi-Ferretti, durant la presentació de l'informe aquest dimarts a Bali (Indonèsia). (Foto: EFE)
Internacional

L’FMI rebaixa al 3,7% la previsió de creixement per al 2018 i el 2019

La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units és el principal entrebanc, perquè genera incertesa

El Fons Monetari Internacional ha rebaixat al 3,7% la previsió global de creixement per al 2018 i el 2019, dues dècimes per sota de l’última previsió que va fer al mes de juliol. Aquestes són les dades que ha presentat aquest dimarts l’economista en cap de l’FMI, Maurice Obstfeld, en l’informe de perspectives econòmiques globals.

Segons l’estudi presentat, la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units és el principal entrebanc per al creixement global perquè genera incertesa i afecta negativament les empreses. Si bé és cert que els Estats Units creixeran enguany el que s’havia previst, la reducció en el seu creixement la notaran l’any que ve. Passarà el mateix amb el cas de la Xina. De fet, els dos gegants econòmics han vist reduïdes en dues dècimes les previsions per al 2019.

La zona euro també rebaixa les expectatives de creixement per l’alentiment de les exportacions, la pujada dels preus del petroli i la incertesa que genera el Brexit. L’informe també destaca el cas de l’Argentina entre les economies emergents, ja que passa de créixer un 2,9% en el 2017 a registrar una contracció del 2,6% al 2018.

El document, divulgat en l'arrencada de l'assemblea anual de l'ens i el Banc Mundial que se celebra aquesta setmana a Bali (Indonèsia), revisa a la baixa les perspectives d'Alemanya fins a un 1,9% estimat per a aquest any i el següent, cosa que suposa una reducció de 3 dècimes i de 2 dècimes, respectivament. També retalla les de França, per a qui s'espera un creixement de l'1,6% en cadascun d'aquests anys, 2 dècimes i 1 dècima menys del previst al juliol.

"Els alts preus de l'energia han ajudat a frenar la demanda" en els importadors d'aquests productes, mentre que altres països "també s'han vist afectats per la incertesa política", recalca l'informe de l'FMI. Itàlia, per la seva banda, mantindrà la seva baixa taxa de creixement, amb una estimació de l'1,2% per al 2018 i de l'1% per al 2019, a l'espera que s'aclareixi l'agenda política del nou govern. Espanya, de qui l'FMI ja va avançar les xifres la passada setmana, seguirà al capdavant de les grans economies de l'euro, amb un creixement previst del 2,7% per a aquest any i del 2,2% el 2019.