Un moment de la conferència de la psicòloga Imma Puig. (Foto: EFA)
Empresa

Conscienciar els joves sobre la importància de l'empresa familiar

La psicòloga Imma Puig explica en una conferència de l'EFA diversos aspectes clau per entendre aquest model empresarial

La psicòloga Imma Puig ha explicat als joves de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) la diferència entre herència i successió, la manera com viu el fill empresari familiar l'empresa i la relació amb els sobrevinguts familiars com ara els cunyats. Puig ha explicat que són peces importants i que sovint no se'ls té prou en consideració.

Puig ha recordat que les empreses familiars representen dues terceres parts del teixit econòmic mundial i que són especialment destacades a Andorra. Ha subratllat que la família és l'ànima de l'empresa familiar. Entre els punts forts destaca: l'alt compromís i dedicació, la reinversió més gran dels beneficis, la identitat de valors familiars i de cultura empresarial i l'agilitat en la presa de decisions. Per contra, el procés de successió acostuma a ser complicat. La successió planteja la substitució d'una generació forta, amb lideratge i il·lusió, per a la generació següent, que encara no ha tingut ocasió de demostrar el seu potencial.

Habitual col·laboradora del FC Barcelona i del restaurant gironí El Celler de Can Roca, Imma Puig opina que la clau per resoldre problemes a les empreses és la comunicació i trobar temps i un espai neutre per parlar però també per escoltar, i sense pressa. Ha destacat que utilitza el mètode Balint, que consisteix a intentar entendre a l'altre "sense jutjar. Jutjar fa un mal terrible. Estem jutjant sempre a tothom, sense proves. I dictem sentències".

 

La trobada amb els joves de l'EFA s'ha fet a l'hotel AnyósPark i ha reunit una trentena de participants.