Facebook ha retirat centenars de llocs web i comptes vinculats amb Rússia. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

Facebook retira centenars de llocs web i comptes vinculats a Rússia per difondre notícies falses i desinformació

L'operació estava activa en diversos països de l'est i el centre d'Europa

Washington.- Facebook ha informat aquest dijous que ha retirat centenars de llocs web, comptes i grups iniciats a Rússia per considerar que estan implicats en comportaments que promouen de manera coordinada les notícies falses i la desinformació. El cap de política de ciberseguretat de Facebook, Nathaniel Gleicher, ha explicat al blog de la xarxa social que la companyia ha descobert dues operacions diferents originades a Rússia, una d'elles activa a diversos països de l'est d'Europa i l'altra concretament a Ucraïna.

La companyia ha indicat que ha inhabilitat 364 llocs web i comptes de Facebook dirigits per la primera xarxa russa i que operava als països bàltics, a l'Àsia Central, la regió del Caucas i a l'est i centre d'Europa. Els llocs web estaven relacionats amb treballadors de l'agència de notícies Sputnik. Facebook ha assenyalat que, gràcies a una informació revelada per les autoritats nord-americanes, ha pogut retirar, a més, 107 llocs web, grups i comptes de Facebook i 41 comptes d'Instagram creats a Rússia i operats des d'Ucraïna. "No trobem cap relació entre aquestes operacions, però van fer servir tàctiques molt similars creant xarxes de comptes per enganyar uns altres sobre qui eren i què estaven fent", ha indicat la xarxa social.

Facebook està sota pressió des de fa dos anys per la seva lentitud en el desenvolupament d'eines per combatre el contingut extremista i les operacions de propaganda i de difusió de notícies falses i campanyes de desinformació. Al novembre, Facebook i Twitter van retirar milions de publicacions i van tancar comptes vinculats a operacions d'influència de Rússia, Iran i altres actors abans de les eleccions legislatives nord-americanes de meitat de mandat (Midterms).